U kori jabuke nalazi se više od pola ukupne količine vlakana. Jabuka srednje veličine organizmu daje 9 miligrama vitamina C, 100 IU (međunarodnih jednica) vitamina A i 200 grama kalija. Uklanjanjem kore, gubite otprilike trećinu ovih vrijednosti.
Dragocjene hranjive tvari koje se nalaze u kori jabuke
Nemojte guliti jabukuZnate li da kora jabuke ima četiri puta više vitamina K nego njezino meso? Vitamin K koji se nalazi i u mesu, špinatu i zelenom povrću, pomaže stvaranju krvnih ugrušaka koji će pomoći pri zarastanju rana te aktivirati rast stanica i održavati kosti zdravima.
Sprečava nastanak astme
Naučne studije pokazuju da jabuke imaju nevjerovatnu sposobnost smanjenja rizika od nastanka astme više od drugih vrsta voća i povrća, čak i onda kada se sa njima kombinuju.
Kontrola težine
Prosječna veličina jabuke sadrži oko 20 posto dnevnog preporučenog unosa vlakana. Praktično, mi sa svakim gramom unosa vlakana u svoj organizam možemo izgubiti oko 7 kalorija, što znači da jedenjem 30 grama jabuke možemo eliminisati 210 kalorija! To znači da se svakodnevnom dozom jabuka mogu skinuti kilogrami.
Sprečava srčane bolesti
U kori jabuke postoje antioksidanti koji mogu pomoći u sprečavanju oksidacije polinezasićenih masti, a to je veoma značajno u postizanju zdravstvenog stanja koje odolijeva nastanku brojnih srčanih bolesti i komplikacija u radu srca.
Regulacija šećera u krvi
Jabuka u sebi sadrži puno antioksidanata, koji imaju moć snižavanja šećera u krvi i čine da insulinski odgovor bude pravovremen. Enzim koji je odgovoran za razbijanje škroba biće blokiran, zbog čega će manje šećera biti pušteno u krvotok. Kao rezultat, u tijelu se javlja snažan otpor dijabetesu.
Zdravlje pluća
Konzumiranje jabuke sa korom može pomoći u poboljšanju funkcije pluća i smanjiti rizik od respiratornih bolesti. Sastojak odgovoran za to je kvercetin, koji se pretežno i mnogo više nalazi u kori jabuke nego u plodu bez nje. Jedna naučna studija pokazala je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka svake sedmice imaju bolju funkciju pluća upravo zahvaljujući moćnim efektima kvercetina.
Zdravlje zuba
Dok jedemo jabuku, mi stimulišemo proizvodnju pljuvačke u ustima. Pljuvačka kao supstanca ima tu sposobnost da eliminiše bakterije kao rezultat smanjenja propadanja zuba. U tom smislu, kora od jabuke može da bude i zadužena za zdrave i lijepe zube.
Pojačava imuni sistem
Vitamin C u jabuci omogućava jačanje ljudskog imuniteta, a zahvaljujući vitaminu A koji se nalazi u kori jabuke, organizam je u mogućnosti da izgradi nove, zdrave ćelije.
Zdravlje kože
Na zdravlje kože najviše utječe količina vitamina C koja se unosi kroz ishranu. Ako je već tako, valja znati da oljuštena jabuka u sebi ima oko 3 miligrama vitamina C, dok se samo u kori nalazi duplo više ovog vitamina. Ovaj odnos jasno govori o tome koliko jabuka gubi od svoje koristi onda kad joj se oljušti kora.
Za bolji vid
Ko ima problem s vidom, preporučljivo je konzumiranje hrane s visokim sadržajem vitamina A, jer je on od vitalnog značaja za zdravlje očiju. Osim mrkve, koja se u tom slučaju preporučuje prva, kora jabuke takođe spada u dobar izvor vitamina A. Kome se ne sviđa mrkva, može je zamijeniti jabukom, a kome odgovara i jedno i drugo može jesti kombinovano, što će dati još bolji rezultat.
Protiv anemije
Anemija ili malokrvnost je stanje smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca. Željezo je u tom slučaju esencijalna supstanca koja može pomoći tijelu da proizvede veću količinu ovih krvnih ćelija. U kori jabuke sadržana je prilična količina željeza, što znači da jabuka sa korom može biti odličan izbor onima koji se bore protiv anemije.