Kao jedna od najkultiviranijih i najkonzumiranijih namirnica na svijetu, jabuke se neprestano nazivaju i "čudom od hrane". Ovo voće je izuzetno bogato važnim antioksidansima, flavonoidima i dijetalnim vlaknima.
Zdravstvene koristi jabuka
Kućni lijek dostupan svimaFito-hranjive tvari i antioksidanti u jabukama mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja karcinoma, hipertenzije, dijabetesa i srčanih bolesti.
Brojna istraživanja sugerišu da su jabuke možda i jedna od najzdravijih namirnica koje možete uključiti u vašu svakodnevnu ishranu. U nastavku pogledajte tačno koje su prednosti redovnog konzumiranja ovog voća.
Poboljšanje neurološkog zdravlja
Istraživanje iz 2006. godine, objavljeno u časopisu Experimental Biology and Medicine, otkriva da je kvercetin (jedan od antioksidanata koji se nalazi u jabukama) jedan od dva spoja koji pomažu u smanjenju smrti ćelija u organizmu, koja je obično uzrokovana oksidacijom i upalom neurona.
Drugo istraživanje sugeriše da konzumiranje jabukovog soka može povećati proizvodnju esencijalnog neurotransmitera acetilkolina u mozgu, što rezultira poboljšanim pamćenjem.
Sprječavaju demenciju
Istraživanje obavljeno 2008. godine, pokazalo je da jedenje jabuka može imati više koristi za vaše neurološko zdravlje. Istraživači su otkrili da uključivanjem jabuka u vašu ishranu možete zaštititi vaše moždane ćelije od neurotoksičnosti izazvane oksidacijom. Također, redovnim konzumiranjem jabuka možete smanjiti rizik od razvoja neurodegenerativnih poremećaja poput Alzheimerove bolesti.
Snižava nivoe lošeg holesterola
Još jedno istraživanje fokusiralo se na koristi jabuka, i to one koje se odnose na holesterol. Naime, ustanovljeno je da su starije žene koje su svakodnevno jele jabuke imale 23% manje lošeg holesterola i 4% više dobrog holesterola nakon samo šest mjeseci.
Smanjuju rizik od dijabetesa
Jabuke također mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa. Istraživanje u kojem je sudjelovalo 187.382 osobe, otkriva da su osobe koje su jele tri obroka dnevno koja uključuju jabuke, grožđe, grožđice, borovnice i kruške, imali 7% niži rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Smanjuje rizik od gojaznosti
U istraživanju iz 2014. godine, tim istraživača analizirao je kako bioaktivni spojevi sedam različitih vrsta jabuka, utječu na dobre bakterije u crijevima. Istraživači su otkrili da, u usporedbi s drugim sortama jabuka, Granny Smiths ima najpovoljniji učinak na dobre bakterije u crijevima.
Jabuke gotovo da nemaju masti, natrijuma i holesterola, te sadrže sljedeće važne hranjive sastojke:
Vitamin C - snažni prirodni antioksidans koji je u stanju zaustaviti oštećenja slobodnih radikala, te pojačati otpornost tijela protiv infektivnih uzročnika
Vitamini B kompleksa - riboflavin, tiamin i vitamin B-6 su ključni za održavanje crvenih krvnih zrnaca i nervnog sistema u dobrom zdravlju
Prehrambena vlakna - dijeta bogata vlaknima može spriječiti razvoj određenih bolesti i pojačati otpornost tijela u borbi protiv porasta lošeg holesterola u krvi
Fitonutrijenti - jabuke su bogate polifenolnim spojevima koji pomažu u zaštiti tijela od štetnih učinaka slobodnih radikala
Rizici
Sjemenke jabuke sadrže cijanid - snažni otrov. Konzumiranje previše sjemenki jabuke može biti pogubno, stoga ih ne biste trebali konzumirati. Pored toga, važno je naglasiti i to da su jabuke poprilično kisele, te bi mogle biti i do četiri puta više štetne za zube od gaziranih pića. Sve u svemu, nema ozbiljnih nuspojava koje su povezane s konzumiranjem jabuka.
Je li kora jabuke zdrava?
Većina vlakana i antioksidanata nalazi se u kori jabuke. Uprkos zabludama o pesticidima na kori jabuke, laboratorijska istraživanja su otkrila vrlo nizak sadržaj pesticida.