Čuvajte vaše srce: 5 navika koje trebate praktikovati svaki dan za zdravo i jako srce

Životni stil koji će vam pomoći

Već dobro znate da zdrava ishrana i redovno vježbanje mogu održavati zdravlje vašeg srca, ali postoji još mnoštvo navika koje vam mogu pomoći.

Vaš životni stil zapravo uveliko utječe na zdravlje vaših vitalnih organa. Ako želite živjeti dug i ispunjen život, onda je potrebno da vaše svakodnevne navike dovedete u red. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko korisnih navika koje će pomoći:

Jedite zdrave masti

Trans masti su na lošem glasu i njih treba izbjegavati koliko god je to moguće. One dolaze u vidu brze hrane poput pomfrita, hamburgera, pizze i slično. S druge strane, zdrave masti, uključujući zasićene, polizasićene i nezasićene masti mogu vam biti korisne. Trans masti začepljuju vaše arterije, te podižu razinu lošeg holesterola i snižavaju razinu dobrog holesterola. Izbacivanjem ovih masti iz ishrane poboljšavate protok krvi u tijelu.

Nemojte zanemariti zdravlje zuba

Zdravlje zuba je dobar pokazatelj vašeg ukupnog zdravlja, uključujući i zdravlje vašeg srca. Oni koji imaju bolesti desni imaju i veći rizik of bolesti srca. Mnoga istraživanja pokazuju da bakterije u vašim ustima koje sudjeluju u razvoju bolesti desni mogu doći do vašeg krvotoka i uzrokovati povišenje C-rekreativnog proteina. Ovo je faktor rizika od upale u krvnim žilama. Ove promjene mogu zauzvrat povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Zato se pobrinite da svako jutro kad ustanete i navečer prije nego što legnete u krevet, temeljito i detaljno očistite vaše zube pastom, četkicom i koncem. Steknite naviku da brinete o zubima, te ćete tako pomoći i vašem srcu.

Kvalitetan san

Spavanje je bitan dio održavanja vašeg zdravlja. Ako ne spavate dovoljno, izloženi ste većem riziku od kardiovaskularnih bolesti bez obzira na vaše godine ili druge zdravstvene navike. Jedno istraživanje koje je proučavalo 3000 odraslih osoba starijih od 45 godina otkrilo je da oni koji spavaju manje od šest sati navečer imaju gotovo dvostruko veći rizik od moždanog ili srčanog udara od onih koji spavaju osam sati navečer. Stoga učinite spavanje prioritetom. Osigurajte 7 do 8 sati sna svake noći. Ako imate apneju za vrijeme spavanja, trebali biste se liječiti jer je ovo stanje povezano sa srčanim bolestima i aritmijama.

Nemojte predugo sjediti

Posljednjih godina istraživanja sugerišu da je dugo sjedenje loše za vaše zdravlje bez obzira na to koliko vježbate. Ovo je loša vijest za mnoge ljude koji cijeli dan sjede na poslu. Pored toga, sjedenje dugo vremena povećava i rizik od tromboze vena. Stručnjaci savjetuju da se krećete tokom čitavog dana. Uvijek birajte stepenice, idite pješke na posao ili na pauzi otiđite u kratku šetnju. Osim toga, svakih sat vremena ustajte i protežite se.

Nemojte pušiti

Čak i pasivni pušači su u većem riziku od srčanih tegoba, od ljudi koji nisu nikako izloženi duhanskom dimu. Nepušači koji imaju visok krvni pritisak ili holesterol u krvi imaju još veći rizik od razvoja srčanih bolesti kada su izloženi pasivnom dimu. Budite odlučni. Ako ste pušač godinama, pokušajte se riješiti ove loše navike kako biste sačuvali vaše srce. Ako niste pušač, pokušajte izbjegavati zadimljene prostore jer i ovo itekako može utjecati na funkciju vašeg srca.

Podijeli članak