Očistite tijelo: Šta jesti i piti za zdravu jetru?

Najbolja hrana za jetru

Jetra je organ u tijelu koji obavlja niz osnovnih zadataka vašeg organizma. Od proizvodnje proteina, holesterola i žuči, do skladištenja vitamina, minerala i ugljikohidrata, jetra ima ogromnu ulogu u vašem tijelu.

Ovaj organ također razgrađuje toksine poput alkohola, lijekova i prirodnih nusprodukata metabolizma. Održavanje jetre u dobroj formi važno je za održavanje zdravlja. Ovo najbolje možete postići zdravim životnim stilom s dovoljno fizičke aktivnosti i pravilnom i hranjivom ishranom. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko namirnica koje mogu očistiti vašu jetru i pomoći joj da optimalno funkcioniše:

Kafa

Kafa je jedan od najboljih napitaka koje možete piti za održavanje zdravlja jetre. Studije su pokazale da pijenje kafe štiti jetru od bolesti, čak i kod onih koji već imaju problema s ovim organom. Ispijanje kafe također može smanjiti rizik od razvoja uobičajene vrste karcinoma jetre, a ima pozitivne efekte i na bolesti i upale jetre. Čini se da ove prednosti kafe proizilaze iz njene sposobnosti da spriječi nakupljanje masti i kolagena, dva glavna faktora rizika bolesti jetre.

Čaj

Već dugo se smatra da je čaj koristan za zdravlje, a brojni dokazi su pokazali da može imati posebne koristi za jetru. Jedno veliko japansko istraživanje otkrilo je da je pijenje 5–10 šoljica zelenog čaja dnevno povezano s poboljšanim krvnim markerima zdravlja jetre.

Grejpfrut

Grejp sadrži antioksidanse koji prirodno štite jetru. Dva glavna antioksidansa koja se nalaze u grejpu su naringenin i naringin. Poznato je da se zaštitni efekti grejpa javljaju na dva načina - smanjenjem upale i zaštitom ćelija. Studije su također pokazale da ovi antioksidanti mogu smanjiti razvoj fibroze jetre, štetnog stanja u kojem se prekomjerno vezivno tkivo nakuplja u jetri. To je obično posljedica hronične upale.

Borovnice i brusnice

Borovnice i brusnice sadrže antocijanine, antioksidanse koji bobicama daju prepoznatljive boje. Također su povezane s mnogim zdravstvenim prednostima. Nekoliko studija je pokazalo da cjelovite brusnice i borovnice, kao i njihovi ekstrakti ili sokovi, mogu pomoći da jetra ostane zdrava.

Grožđe

Grožđe, posebno crveno grožđe, sadrži razne korisne biljne spojeve. Najpoznatiji je resveratrol koji ima niz zdravstvenih blagodati. Mnoga istraživanja pokazala su da grožđe i sok od grožđa mogu koristiti jetri. Grožđe povećava nivo antioksidanasa, bori se protiv upale i štiti jetru od oštećenja.

Sok od cvekle

Sok od cvekle izvor je nitrata i antioksidansa koji se nazivaju betalaini, što može imati koristi za zdravlje srca i smanjiti oksidativna oštećenja i upale. Razumno je pretpostaviti da bi i samo jedenje cvekle imalo slične zdravstvene učinke. Međutim, većina studija koristi sok od cvekle.

Brokule, karfiol i prokulice

Ovo povrće je poznato po visokom sadržaju vlakana i prepoznatljivom okusu. Brokule, karfiol i prokulice su također bogate korisnim biljnim spojevima. Ovo povrće prirodno povećava nivo enzima u vašem tijelu koji su zaslužni za detoksikaciju i zaštitu jetre od oštećenja.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže puno masti, hranjivih sastojaka - uključujući antioksidans vitamin E - i mnoštvo korisnih biljnih jedinjenja. Ovaj je sastav odgovoran za nekoliko zdravstvenih blagodati, posebno za zdravlje srca, ali i za jetru. Konzumiranje orašastih plodova poput badema, lješnjaka, oraha, pistacija i slično, povezuje se s poboljšanim nivoom jetrenih enzima.

Podijeli članak