Ishrana za mališane: Zdrave i ukusne užine za školske klupe

Djeca vole grickalice, međutim, većina kupovnih proizvoda je izuzetno nezdrava i loša za njih. Nedavna istraživanja su pokazala da 27% kalorija kod djece dolazi upravo iz grickalica, a deserti i slatki napici su glavni izvori tih kalorija. Ipak, postoje načini da učinite školsku užinu vaših mališana puno zdravijom, a Body.ba vam objašnjava i kako.

Smanjite šećerne grickalice

Iako djeca obožavaju slatke poslastice, postoji mnogo razloga zašto ih vaši mališani ne bi trebali konzumirati previše. Jedenje previše dodatnih šećera povezuje se s većom tjelesnom težinom i rizikom od dijabetesa tipa 2, kao i od srčanih bolesti. Kad za vaše mališane birate pakiranu hranu za užinu, obavezno pročitajte izvore dodatnih šećera. Neki sastojci na koje treba obratiti pažnju su fruktoza, dekstroza, kukuruzni sirup, melasa i slično. Bilo koji sastojak koji u sebi sadrži "sirup" ili "šećer" je vrsta dodatnog šećera.

Tokom školske godine imajte na umu da su najhranjivije užine one koje uključuju kombinaciju složenih ugljikohidrata, mršavih proteina i zdravih masti. Evo koje užine možete pripremiti za vašu djecu tokom školskih dana:

Mix orašastih plodova i sjemenki

Orašasti plodovi su bogati mastima i mogu biti izuzetno koristan dio zdrave i uravnotežene ishrane. U mix dodajte kokice, sjemenke suncokreta i bundeve, sušeno voće ili čips od tamne čokolade. Sve ovisi o tome šta vaša djeca vole, a vi se pobrinite za dekoraciju i hranjive sastojke.

Nachosi od jabuka

Tanko narežite jabuke i pospite ih sokom od limuna kako biste spriječili da porumene. Na tanjir rasporedite jabuke i dodajte prelive, poput jogurta, kikiriki putera, zdrobljenih orašastih plodova, mljevenog lanenog sjemena i slično.

Salata od tune

Tunjevina je izuzetno zdrava, te se često preporučuje u planu zdrave i balansirane ishrane. Konzervisana tuna je idealan izbor za vašu djecu. Pokažite vašim mališanima kako da otvore konzervu i osigurajte im zdrav i ukusan obrok koji će ih zasititi. Body. ba savjetuje da birate samo najkvalitetnije proizvode kada su vaša djeca u pitanju, a takve su i Eva tuna salate. Birajte između Tuna salate Mexicana, salate s Crvenom kvinojom, Dalmatina salate, Tuna salate s divljom rižom, Tuna salate s kus-kusom, ili odaberite sočne i mekane tuna komade u biljnom ulju.

Smoothieji

Svježe ili smrznuto voće izmiješajte s običnim jogurtom ili kefirom, kašikom meda ili orahovim puterom. Sve stavite u blender i dobro izmiješajte. Prespite smoothie u staklenu flašicu i dajte vašem mališanu da pije tokom školskog dana.

Salata od povrća

Aranžirajte izrezane krastavce, paprike, male mrkve i cherry paradajz u plastičnu kutiju. U salatu možete dodati i sir, humus ili jogurt, te začine po vašoj želji. Ako imate vremena, možete pripremiti i zdrave pileće filete i dodati ih u salatu. Ovo će biti hranjiv obrok za vaše mališane.

Zobena kaša

Zobena kaša je zdrav doručak za djecu, a može biti i odlična užina. Zob je bogata topivim vlaknima, koja povećavaju broj korisnih bakterija u probavnom traktu, pored brojnih drugih zdravstvenih prednosti. U zobenu kašu dodajte mlijeko umjesto vode, kako biste povećali unos proteina i kalcijuma kod vaše djece. Možete dodati i ukusno bobičasto voće ili malo topljene tamne čokolade u ovu zdravu užinu.

Voćka

Voće je prikladan i zdrav obrok za djecu. Većina voća sadrži vlakna i važne hranjive sastojke poput kalijuma i vitamina A i C. Banane, jabuke, kruške, breskve i šljive su samo neki od primjera koje možete koristiti za školsku užinu vaše djece.

Podijeli članak