Trening mozga: Zanimljive aktivnosti koje jačaju um

Povećajte koncentraciju, brzinu reakcija i pamćenje uz ove hobije

Tražite načine da stimulišete svoj um? Poticanje vašeg uma ne mora uvijek biti učenje ili rješavanje matematičkih problema. Možete pronaći aktivnosti u kojima uživate, a nećete ni shvatiti koliko su one korisne za mozak. Body.ba vam donosi nekoliko jednostavnih načina da ojačate mozak:

Slagalice

Ukrštenice? Sudoku? Slagalica? Ovo su samo tri od stotina vrsta zagonetki. Dobre vijesti su da osim što su ovo ugodne aktivnosti, zagonetke imaju pozitivan utjecaj i na vašu moždanu funkciju. Studija objavljena u Journal of International Neuropsychological Society koja se fokusira na križaljke i demenciju otkrila je da oni koji su redovno dovršavali križaljke imaju manji rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti.

Šah

Šah je igra u kojoj mnogi uživaju, a dosta ljudi ne zna koliko je ova aktivnost korisna za mozak. Šah povećava vaše sposobnosti za rješavanje problema, sposobnost brzog razmišljanja, reagovanja, pa čak i vašu kreativnost. Dok igrate šah, aktiviraju se i desna i lijeva hemisfera vašeg mozga i stvara se više neuronskih veza.

Čitanje

Čitanje ima toliko prednosti za vaše tijelo i um. Prije svega, čitanje vas opušta, ali ova aktivnost također poboljšava vašu inteligenciju, koncentraciju i još mnogo toga. Čitanje proširuje vaš um, te vam pomaže da bolje razumijete određene situacije i društvene probleme. Prednost čitanja knjiga je i u tome što ova aktivnost povećava vašu kreativnost.

Fizička aktivnost

Dobar trening ne samo da vam može pomoći da izgradite nevjerovatnu figuru i da održavate generalno zdravlje, ova aktivnost također može stimulisati vaš mozak. Tokom fizičke aktivnosti mozak se značajno stimuliše. U studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychology, utvrđeno je da vježbanje povećava sivu materiju, protok krvi, akademska postignuća, kognitivne sposobnosti i smanjuje rizik od razvoja demencije.

Naučite svirati instrument

Učenje sviranja instrumenta i sviranje instrumenta, općenito, ima pozitivne efekte na mozak. Proces učenja muzičkih nota, a zatim prevođenja toga u sviranje stvara brojne neuronske puteve kojih prije nije bilo. Sviranje instrumenata također povećava vašu sposobnost zadržavanja informacija i memorijske funkcije na osnovu memorisanja nota. Također povećava protok krvi u mozgu, tačnije u lijevoj hemisferi.

Meditacija

Meditacija je oblik opuštanja za mnoge koji dokazano smanjuje anksioznost i čisti um. Studija koju je izvodio Harvard Medical School proučavala je osobe koje su svakodnevno izvodile 30-minutnu meditaciju tokom perioda od osam sedmica i uspoređivala ih s onima koji nisu meditirali. Utvrđeno je da su osobe koje su meditirale imale povećanu koncentraciju sive tvari u hipokampusu. Hipokampus je odgovoran za pamćenje, učenje i emocije. Također je utvrđeno da meditatori imaju smanjenu količinu sive tvari oko amigdale, što se odnosi na smanjenu količinu stresa i anksioznosti.

Crtanje 

U studiji koju je proveo Univerzitet Drexel, utvrđeno je da su crtanje, bojenje i šaranje aktivnosti koje povećavaju protok krvi iz mozga u prefrontalni korteks. Prefrontalni korteks odgovoran je za donošenje odluka, kognitivno ponašanje, kao i socijalno ponašanje. Ove aktivnosti izoštravaju um posebno u pogledu kognitivnog ponašanja, uključujući pamćenje, vrijeme reakcije i rješavanje problema.

Podijeli članak