Kada ste zadnji put večerali ribu? Ako se ne možete sjetiti, možda je upravo to razlog da počnete jesti više ribe.
Zdravlje mozga: Kako riba pomaže vašem mozgu?
Istraživanja sugerišu da je poboljšana memorija samo jedna od mnogih prednosti za zdravlje mozga povezanih s jedenjem više ribe.
Ti si ono što jedeš
Vjerovatno ste čuli da su omega-3 masne kiseline dobre za vaše zdravlje. Ali jedna od njih je posebna, te vam ide pravo u mozak - dokozaheksaenojska kiselina ili DHA. DHA je omega-3 masna kiselina koja je potrebna da mozak funkcioniše normalno i efikasno. Tkiva mozga i nervnog sistema dijelom se sastoje od masti, a istraživanja sugerišu da one posebno preferiraju DHA.
Imajte na umu da studije povezuju nedostatke DHA s ozbiljnijim kognitivnim problemima- Zapravo, nizak nivo DHA povezan je s većim rizikom od Alzheimerove bolesti u kasnijim godinama.
Znakovi gubitka memorije ne bi trebali biti vaš prvi signal za pojačavanje unosa. Zamišljajte konzumaciju ribe kao dio vaše sedmične ishrane. Dugotrajna potrošnja adekvatnog DHA povezana je s poboljšanom memorijom, poboljšanom sposobnošću učenja i smanjenim stopama kognitivnog pada. Da biste iskoristili DHA moždane blagodati, morate održavati dosljedan unos hrane bogate DHA.
Morski plodovi
Nutricionisti preporučuju odraslima da konzumiraju najmanje 8 unci morskih plodova sedmično. Masna riba poput divljeg lososa, tune, skuše, haringe i uzgajane pastrve sjajan je ulov koji nudi DHA.
Dodajte još jedan plus na listu prednosti ribe: nemasni protein. Kako bi se osiguralo da tijelo vježbanjem ostane u vrhunskom aerobnom stanju da bi se napajalo, učinak ribe na srce samo je još jedna dobrobit. Osim što sadrži manje zasićenih masnoća od crvenog mesa, zamjena hamburgera s tunom znači i više omega-3, što studije pokazuju sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti.