Feta sir: Dobar ili loš za vas?

Prednosti i nedostaci

Feta je jedna od najpopularnijih vrsta sira na svijetu. Ovaj mekani, bijeli sir je vrlo hranjiv, te je izvrstan izvor kalcijuma. Ovaj sir se koristi širom svijeta u svim vrstama jela, od predjela do deserta.

Šta je feta sir?

Feta sir je porijeklom iz Grčke. To je proizvod zaštićene oznake porijekla (ZOI), što znači da se samo sir proizveden u nekim područjima Grčke može nazvati "feta". U tim regijama feta se pravi od mlijeka ovaca i koza uzgajanih na lokalnoj travi. Upravo ovo okruženje daje siru jedinstvene karakteristike. Fetin okus je pikantan i oštar kada se pravi s ovčjim mlijekom, ali blaži u kombinaciji s kozjim mlijekom. Feta se proizvodi u blokovima i čvrsta je na dodir. Međutim, može se raspasti kad se reže i ima kremastu teksturu u ustima.

Kako se pravi?

Prava grčka feta pravi se od ovčjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka. Međutim, kozje mlijeko ne može biti veće od 30% smjese. Mlijeko od kojeg se proizvodi sir obično je pasterizirano, ali može biti i sirovo. Nakon što se mlijeko pasterizira, dodaju se starter kulture mliječne kiseline kako bi se sirutka odvojila od skuta koji su napravljeni od proteina kazeina. Zatim se dodaje sirište za postavljanje kazeina. Kada je ovaj postupak završen, sir se oblikuje ispuštanjem sirutke i stavljanjem skute u kalupe na 24 sata. Kad se skuta stegne, isječe se na kockice, posoli i stavi u drvene bačve ili metalne posude do tri dana. Zatim se kockice sira stave u slanu otopinu i ohlade dva meseca. Konačno, kada je sir spreman za distribuciju potrošačima, on se pakuje u ovu otopinu (nazvanu salamuru) radi očuvanja svježine.

Feta sir je prepun hranjivih sastojaka

Čini se da je feta sir zdrav izbor. Jedna unca (28 grama) osigurava:

  • Kalorije: 74
  • Masnoća: 6 grama
  • Proteini: 4 grama
  • Ugljikohidrati: 1,1 grama
  • Riboflavin: 14%
  • Kalcijum: 14%
  • Natrijum: 13%
  • Fosfor: 9%
  • Vitamin B12: 8%
  • Selen: 6%
  • Vitamin B6: 6% 
  • Cink: 5%

Također ima pristojne količine vitamina A i K, folata, pantotenske kiseline, željeza i magnezijuma. Štaviše, feta ima manje masti i kalorija od sireva poput čedara ili parmezana.

Može podržati zdravlje kostiju

Čini se da je sir primarni izvor kalcijuma u zapadnjačkoj ishrani. Feta sir je dobar izvor kalcijuma, fosfora i proteina, a svi oni dokazano promovišu zdravlje kostiju. Kalcijum i proteini pomažu u održavanju gustine kostiju i sprječavanju osteoporoze, dok je fosfor važan sastojak kostiju. Svaka porcija fete daje gotovo dvostruko više kalcijuma od fosfora, za koji se pokazalo da pozitivno djeluje na zdravlje kostiju.

Feta sir je dobar za vaša crijeva

Probiotici su prijateljske bakterije koje mogu koristiti vašem zdravlju. Pokazalo se da feta sadrži Lactobacillus plantarum, koji čini oko 48% ovih bakterija. Te bakterije mogu pomoći u promicanju imunološkog sistema i zdravlja crijeva štiteći crijevni trakt od bakterija koje uzrokuju bolesti poput E. coli i Salmonelle. Nadalje, čini se da povećavaju proizvodnju spojeva koji inhibiraju upalni odgovor, pružajući tako brojne protuupalne koristi.

Sadrži korisne masne kiseline

Konjugovana linolna kiselina (CLA) je masna kiselina koja se nalazi u životinjskim proizvodima. Dokazano je da pomaže u poboljšanju tjelesne građe, smanjenju nezdrave mase i povećanju vitke tjelesne mase. Ova kiselina također može pomoći u prevenciji dijabetesa i ima antikancerogene efekte.

Potencijalni problemi s fetom

Feta sir je dobar izvor hranjivih sastojaka. Međutim, zbog načina izrade i vrsta korištenog mlijeka moglo bi imati nekih nedostataka.

Sadrži velike količine natrijuma

Tokom procesa proizvodnje sira, u sir se dodaje dosta soli. Gotov proizvod je sir koji sadrži puno natrija. Zapravo, feta sir sadrži 312 mg natrijuma u obroku od 28 grama, što može predstavljati do 13% vaše dnevne preporučene vrijednosti. Ako ste osjetljivi na sol, jedan jednostavan način za smanjenje sadržaja soli u ovom siru je ispiranje sira vodom prije nego što ga pojedete.

Sadrži laktozu

Budući da je feta sir nezreli sir, ima veći sadržaj laktoze od nekih drugih sireva. Ljudi koji su alergični ili ne podnose laktozu trebaju izbjegavati jesti nezrele sireve, uključujući fetu.

Podijeli članak