Da li ste se nekad zapitali koliko naš organizam voli kačkavalj i da li ga isto toliko i mi volimo i želimo jesti kada ga vidimo? Sigurno ste čuli da je kačkavalj zdrav, ali to nije uvijek tačno. Sadrži hranjive materije kao što su proteini, ali ipak trebate znati i neke stvari na koje vrijedi obratiti pažnju.
Sir trapist i kačkavalj
Korisne informacije1. Nemojte odbacivati polumasni kačkavalj
Odrasle osobe trebaju unositi tri šolje mliječnih proizvoda sa niskim nivoom masnoća devno. Ipak, dozovoljeno je i 100 grama punomasnog kačkavalja.
2. Masnoća nije uvijek štetna
Brojna hrana koju jedemo sadrži puno više masnoća nego što ustvari znamo. Istopljeni kačakavalj nije ništa lošiji od te hrane. Kada jedete komad mocarele vi unosite istu količinu masti kao kad jedete komad istopljenog kačkavalja, samo što toga niste svjesni.
3. Ne postoji najbolji kačkavalj
Ne volimo svi isti kačkavalj, ali koji god i da volite, jedite ga, jer čak i onaj prerađeni kačkavalj sadrži proteine. Samo obratite pažnju na sastojke. Neki kačakavalji imaju malu količinu konzervansa a visok nivo natrijuma.
4. Kačkavalj sadrži jako puno natrijuma
Kačakavalj može biti prepun natrijumom. Odraslima je potrebno 180 do 500 mg natrijuma dnevno, ali ne biste smjeli preći gornju granicu od 2.300 mg. Neki kačkavalji prirodno imaju manje natrijuma, kao parmezan koji sadrži 76 mg. u jednoj kašiki. Obratite pažnju na količinu natrijuma koju unosite.
Sta je razlika izmedju trappista i kackavalja