Stigla je jesen: Evo u kojim zdravim namirnicama možete uživati dok su u sezoni

Najbolja jesenja hrana

Jesen je stigla, a s njom i neke od najzdravijih i najukusnijih namirnica u kojima možete uživati. Iako su danas gotovo sve namirnice dostupne tokom cijele godine, sezonska hrana sadrži puno više vitamina ili minerala.

Dakle, trebate iskoristiti sezonu najbolje što možete, te uživati u zdravoj i ukusnoj hrani kada je ona na vrhuncu hranjivih sastojaka i ukusa. Body.ba vam u nastavku donosi namirnice koje su specifične za period jeseni, te su izuzetno zdrave, ukusne i hranjive.

Bundeva

Listu moramo započeti s jesenjim klasikom - bundevom. Narandžasta boja bundeve znači da sadrži puno beta-karotena, biljnog oblika vitamina A, neophodnog za vid i zdravu kožu. Bundeva ima malo kalorija, a sadrži puno kalija, vlakana i vitamina C. Vitamini C i A u bundevi mogu nam pomoći da ostanemo zdravi tokom sezone gripe koja također počinje na jesen. Utvrđeno je da antioksidanti u bundevi imaju snažnu ulogu u kontroli šećera u krvi i krvnom pritisku.

Jabuke

Iako su jabuke obično dostupne tokom cijele godine, smatraju se sezonskim jesenskim voćem i u to vrijeme obično imaju najbolji okus. Jabuke imaju nevjerojatno puno antioksidansa i vlakana. Otkriveno je da su korisne za prevenciju ili upravljanje višestrukim bolestima, od raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Tajna svih ovih blagodati za zdravlje leži u količini antioksidansa koje sadrže, poput kvercetina, katehina i flavonoida.

Nar

Nar, iako nije toliko uobičajen kao jabuka, u posljednjih je nekoliko godina na scenu zdrave hrane uskočio kao moćna "super hrana". Ovo voće približno je veličine jabuke i sadrži duboko obojene crvene sjemenke koje pružaju nevjerojatan sadržaj hranjivih sastojaka i antioksidansa. Slatke sjemenke možete jesti sirove ili od njih napraviti sok. Nutritivna korist šipka dolazi od snažnih antioksidansa zvanih punicalagini i punska kiselina, koji su se pokazali snažnijima od antioksidansa koji se nalaze u zelenom čaju ili crnom vinu. Ovi antioksidanti vrlo su protuupalni i mogu pomoći u prevenciji raznih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.

Paštrnjak

Paštrnjak je bijelo korijensko povrće koje izgleda kao mrkva. Također se može koristiti na isti način kao i mrkva zbog svoje guste teksture. Paštrnjak ima malo kalorija, ali sadrži nevjerojatno puno vlakana. Vlakna su izuzetno korisna za probavu, snižavanje holesterola i održavanje tjelesne težine. Paštrnjak je također bogat mineralima iz tla kao što su kalij, magnezij, cink i željezo. Također sadrže puno folata, vitamina koji smanjuje rizik od urođenih mana.

Brusnice

Brusnice su gotovo jednako popularne kao i bundeva u jesenskoj sezoni. Ova sićušna, a moćna bobica nevjerojatno je bogata antioksidansima. Pokazalo se da je brusnica korisna za nekoliko medicinskih stanja, uključujući smanjenje rizika od raka, smanjenje krvnog pritiska i poboljšanje imunološke funkcije. Brusnice su također često proučavane zbog njihovih prednosti u prevenciji infekcija mokraćnog sistema i održavanju mokraćnog mjehura zdravim.

Slatki krompir

Slatki krompir je nevjerojatan izvor beta-karotena zbog svoje duboke narandžaste boje. Ali slatki krompir ne dolazi samo u narandžastoj boji, te postoje i bijele ili ljubičaste sorte koje mogu sadržavati još više hranjivih sastojaka. Jedan slatki krompir osigurava preko 200 posto vitamina A potrebnog tokom dana. Također sadrži puno vitamina C, vitamina B6 i nekoliko različitih minerala.

Karfiol

Nježni okus čini karfiol svestranim povrćem koje se lako može uklopiti u bilo koje jelo. Karfiol sadrži nevjerojatno malo kalorija, a vrlo je bogat vlaknima. Obogaćen je vitaminima C, K, B6, a koristan je i za probavni sistem i zdravlje pluća.

Podijeli članak