Dobra strana paradajza

Korisne informacije

Paradajz je bogat sa vitaminom C koji ojačava imunitet. On sadrži bitan sastojak koji se zove likopen, za koji je naučno dokazano da usporava proces starenja i umanjuje rizik od raka, naročito raka prostate i debelog crijeva.

Likopen štiti vaš genetski materijal od raznih oštećenja i bolesti, a istraživanja su pokazala da blagodati likopena umanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje svakodnevno konzumiraju paradajz, čak za 29%. Likopen je navodono dragocijen za žene u menopauzi jer on umanjuje rizik od osteporoze.


Paradajz stimuliše proizvodnju keratina, za koji je dokzano da ubrzava proces sagorijevanja masnih naslaga za više od 30%. Paradajz, svjež ili obrađen, umanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi. Isto tako pozitivno utječe na cirkulaciju krvi, što automatski umanjuje rizik od ateroskleroze. Ovo povrće je bogato beta kerotenom, luteinom i zeaksantinom, sastavima koji čuvaju vid i umanjuju rizik od degenerativnih bolesti očiju.

Podijeli članak