Vjekovima se naglašava važnost zelene hrane u zdravoj ishrani, ali ne treba zanemariti ni druge boje kada pripremate vaš obrok.
Dodajte boje u vaš tanjir: Šest namirnica žute boje koje će poboljšati vaše zdravlje
Zdravo žuto povrćeBrojne namirnice koje dolaze u žutoj boji su prepune antioksidansa, vitamina i drugih zdravih komponenti za jačanje ljudskog tijela. Body.ba vam donosi zdravo povrće žute boje koje svakako vrijedi konzumirati:
Kukuruz
Ova namirnica jarke žute boje je poznata širom svijeta. Kukuruz je bogat vitaminima A,B i E kao i mnogim mineralima. Kukuruz sadrži i puno vlakana, što pomaže tijelu da izbjegne bilo kakve probavne probleme i bolesti, uključujući zatvor, hemoroide i rak debelog crijeva.
Ljetne tikvice
Ljetne tikvice pružaju niz zdravstvenih prednosti. Ovo povrće sadrži puno vitamina A, B6 i C, te folata, magnezija, vlakana, riboflavina, fosfora i kalija. Žute tikvice su bogate i manganom, koji pomaže u jačanju kostiju. Osim toga, konzumiranje tikvica može biti korisno za obradu masti i ugljikohidrata u tijelu.
Žute paprike
Žute paprike sadrže puno vode, stoga vas ova namirnica može hidratizirati. Ova hrana sadrži i važne makronutrijente, tako da ćete konzumiranjem paprike povećati udio zdravih ugljikohidrata, proteina i masti u tijelu. Paprike su izvrstan izvor vlakana i antioksidansa, te vam pružaju neophodne folate.
Krompir
Krompir se može jesti na različite načine, stoga mnogi uživaju u njemu. Ovo povrće je izuzetno korisno za ljudsko tijelo. Prije svega, krompir je zasitan, stoga ćete moći smanjiti unos ukupnih kalorija i potencijalno skinuti dodatne kilograme. Osim toga, puni su hranjivim sastojcima, uključujući niacin, pantotensku kiselinu, vitamine C i B6, mangan i fosfor.
Žuta repa
Ovo korijenje povrća žute boje je vrlo hranjivo. Žuta repa je zdrava za srce, a također pomaže bubrezima da se oslobode toksina, snižavaju holesterol i krvni pritisak, pa čak i liječe umor. Kao i mnoštvo voća i povrća žute boje, žuta repa je puna beta-karotena. Beta-karoten se pretvara u vitamin A u ljudskom tijelu. Vitamin A je neophodan hranjivi sastojak koji štiti tjelesne stanice od oštećenja.
Bundeva
Samo jedna šoljica kuhane bundeve sadrži više od 200 posto preporučene dnevne količine vitamina A. Vitamin A dobar je za ljudsko tijelo jer pomaže u održavanju vida oštrim. Ista šoljica bundeve sadrži i puno vitamina C koji jača vaš imunološki sistem i sprječava prehladu, uz brojne druge zdravstvene dobrobiti.