Hidratacija I bolja probava: Zašto je celer tako koristan za zdravlje?

Mnogi zanemaruju prednosti ove niskokalorične namirnice

Sa samo 10 kalorija u stabljici, celer se s pravom smatra niskokaloričnom dijetalnom namirnicom. 

Ali hrskavi celer zapravo ima brojne zdravstvene prednosti koje vas mogu iznenaditi. Body.ba vam donosi nekoliko razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o dodavanju celera u ishranu:

Celer je izvrstan izvor važnih antioksidansa

Antioksidanti štite stanice, krvne žile i organe od oksidativnog oštećenja.
Celer sadrži vitamin C, beta karoten i flavonoide, a postoji najmanje 12 dodatnih vrsta antioksidativnih hranjivih sastojaka koji se nalaze u jednoj stabljici. Također je izvanredan izvor fitonutrijenata, za koje se pokazalo da smanjuju slučajeve upale u probavnom traktu, stanicama, krvnim žilama i organima.

Celer smanjuje upalu

Hronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu. Celer sadrži približno 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu protiv upala u tijelu.

Celer podržava probavu

Iako njegovi antioksidativni i protuupalni hranjivi sastojci nude zaštitu cijelom probavnom traktu, celer može pružiti posebne blagodati vašem želucu.

Pokazalo se da polisaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, smanjuju rizik od razvoja čira na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i moduliraju želučane sekrecije.

A tu je i visok sadržaj vode u celeru - gotovo 95 posto - plus velike količine topivih i netopivih vlakana. Svi oni podržavaju zdrav probavni trakt.

Celer je bogat vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom

Uživat ćete u vitaminima A, K i C, kao i u mineralima poput kalija i folata dok jedete celer. Celer ima malo natrija. Osim toga, nizak je u glikemijskom indeksu, što znači da ima spor, stabilan učinak na šećer u krvi.

Celer djeluje alkalizirajući

S mineralima poput magnezija, željeza i natrija, celer može imati neutralizirajući učinak na kiselu hranu - a da ne spominjemo činjenicu da su ti minerali neophodni za bitne tjelesne funkcije.
Pored brojnih zdravstvenih blagodati, celer je također svestrana namirnica. Možete ga jesti sirovog ili kuhanog, a odličan je dodatak smoothiejima, pomfritima, juhama i sokovima. Celer se također može kuhati na pari ili peći.

Podijeli članak