Hidratacija I bolja probava: Zašto je celer tako koristan za zdravlje?

Mnogi zanemaruju prednosti ove niskokalorične namirnice

Sa samo 10 kalorija u stabljici, celer se s pravom smatra niskokaloričnom dijetalnom namirnicom. 

Hidratacija I bolja probava: Zašto je celer tako koristan za zdravlje?

Ali hrskavi celer zapravo ima brojne zdravstvene prednosti koje vas mogu iznenaditi. Body.ba vam donosi nekoliko razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o dodavanju celera u ishranu:

Celer je izvrstan izvor važnih antioksidansa

Antioksidanti štite stanice, krvne žile i organe od oksidativnog oštećenja.
Celer sadrži vitamin C, beta karoten i flavonoide, a postoji najmanje 12 dodatnih vrsta antioksidativnih hranjivih sastojaka koji se nalaze u jednoj stabljici. Također je izvanredan izvor fitonutrijenata, za koje se pokazalo da smanjuju slučajeve upale u probavnom traktu, stanicama, krvnim žilama i organima.

Celer smanjuje upalu

Hronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu. Celer sadrži približno 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu protiv upala u tijelu.

Celer podržava probavu

Iako njegovi antioksidativni i protuupalni hranjivi sastojci nude zaštitu cijelom probavnom traktu, celer može pružiti posebne blagodati vašem želucu.

Pokazalo se da polisaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, smanjuju rizik od razvoja čira na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i moduliraju želučane sekrecije.

A tu je i visok sadržaj vode u celeru - gotovo 95 posto - plus velike količine topivih i netopivih vlakana. Svi oni podržavaju zdrav probavni trakt.

Celer je bogat vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom

Uživat ćete u vitaminima A, K i C, kao i u mineralima poput kalija i folata dok jedete celer. Celer ima malo natrija. Osim toga, nizak je u glikemijskom indeksu, što znači da ima spor, stabilan učinak na šećer u krvi.

Celer djeluje alkalizirajući

S mineralima poput magnezija, željeza i natrija, celer može imati neutralizirajući učinak na kiselu hranu - a da ne spominjemo činjenicu da su ti minerali neophodni za bitne tjelesne funkcije.
Pored brojnih zdravstvenih blagodati, celer je također svestrana namirnica. Možete ga jesti sirovog ili kuhanog, a odličan je dodatak smoothiejima, pomfritima, juhama i sokovima. Celer se također može kuhati na pari ili peći.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak