Sa samo 10 kalorija u stabljici, celer se s pravom smatra niskokaloričnom dijetalnom namirnicom.
Hidratacija I bolja probava: Zašto je celer tako koristan za zdravlje?
Mnogi zanemaruju prednosti ove niskokalorične namirnice
Ali hrskavi celer zapravo ima brojne zdravstvene prednosti koje vas mogu iznenaditi. Body.ba vam donosi nekoliko razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o dodavanju celera u ishranu:
Celer je izvrstan izvor važnih antioksidansa
Antioksidanti štite stanice, krvne žile i organe od oksidativnog oštećenja.
Celer sadrži vitamin C, beta karoten i flavonoide, a postoji najmanje 12 dodatnih vrsta antioksidativnih hranjivih sastojaka koji se nalaze u jednoj stabljici. Također je izvanredan izvor fitonutrijenata, za koje se pokazalo da smanjuju slučajeve upale u probavnom traktu, stanicama, krvnim žilama i organima.
Celer smanjuje upalu
Hronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu. Celer sadrži približno 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu protiv upala u tijelu.
Celer podržava probavu
Iako njegovi antioksidativni i protuupalni hranjivi sastojci nude zaštitu cijelom probavnom traktu, celer može pružiti posebne blagodati vašem želucu.
Pokazalo se da polisaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, smanjuju rizik od razvoja čira na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i moduliraju želučane sekrecije.
A tu je i visok sadržaj vode u celeru - gotovo 95 posto - plus velike količine topivih i netopivih vlakana. Svi oni podržavaju zdrav probavni trakt.
Celer je bogat vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom
Uživat ćete u vitaminima A, K i C, kao i u mineralima poput kalija i folata dok jedete celer. Celer ima malo natrija. Osim toga, nizak je u glikemijskom indeksu, što znači da ima spor, stabilan učinak na šećer u krvi.
Celer djeluje alkalizirajući
S mineralima poput magnezija, željeza i natrija, celer može imati neutralizirajući učinak na kiselu hranu - a da ne spominjemo činjenicu da su ti minerali neophodni za bitne tjelesne funkcije.
Pored brojnih zdravstvenih blagodati, celer je također svestrana namirnica. Možete ga jesti sirovog ili kuhanog, a odličan je dodatak smoothiejima, pomfritima, juhama i sokovima. Celer se također može kuhati na pari ili peći.