Kako osigurati optimalan nivo vitamina D ako smo manje izloženi sunčevoj svjetlosti?

Mrak pada puno ranije, a vrijeme je tmurno

Kako se satovi vraćaju, mnogi od nas provode više vremena u zatvorenom zbog svih propisa zbog koronavirusa. Stoga dosta manje uživate u suncu, što znači da će vašem organizmu možda nedostajati vitamina D.

Boravak u sobi više nego inače na mnogo načina može utjecati na naše zdravlje. Jedan od njih je i smanjenje količine vitamina D koji dobivamo. Ipak, to ne znači da morate strahovati. Postoje načini da osigurate optimalan nivo vitamina D čak i ako ne provodite vrijeme na suncu.

Nedavno istraživanje u Španiji pokazalo je da oni s nedostatkom vitamina D imaju veću vjerovatnoću da pate od simptoma Covid-19. Od 216 testiranih, istraživači su otkrili da 82% pacijenata u bolnici s koronavirusom ima nedostatak vitamina D. Stoga je sada važnije nego ikad prije da osigurate da nivo vitamina D bude stabilan. Uz to, evo svega što trebate znati o vitaminu D.

Zašto je vitamin D važan?

Vitamin D je mineral koji pomaže u regulaciji nivoa kalcijuma i fosfata u vašem tijelu.

Od ključne je važnosti jer pomaže u održavanju zdravih kostiju, zuba i mišića i ima značajnu ulogu u ljudskom tijelu. Ono po čemu se vitamin D razlikuje od ostalih vitamina je činjenica da on djeluje u tijelu poput hormona. Zapravo vitamin D je neophodan u svakoj ljudskoj ćeliji. Oni koji ne unose dovoljno vitamina D mogu osjetiti deformacije kostiju i bolove u kostima, uzrokovane stanjem koje se naziva osteomalacija.

Vitamin D nam također pomaže da se osjećamo optimistično, a istraživanja pokazuju da može poboljšati raspoloženje kod onih koji pate od sezonskog depresivnog poremećaja.

Zašto je teže dobiti dovoljno vitamina D tokom zime i izolacije?

Vitamin D dobivamo prije svega iz ishrane i ljetnog izlaganja suncu. Upravo zato je tokom zimskog perioda i izolacije zbog korona virusa, teže dobiti optimalne razine vitamina D u tijelu. Iako je sunce jedan od direktnih izvora vitamina D, postoje i drugi načini da nadoknadimo nedostatak.

Pravilna ishrana

Određene namirnice, poput lososa, tune i jaja imaju velike količine vitamina D. Pravilnom ishranom možete nadoknaditi i povećati unos ovog važnog vitamina.

Uzimajte suplemente

Suplementi vitamina D mogu osigurati da vaše kosti i mišići budu zdravi. Posavjetujte se s doktorom da provjerite da li vam je potrebno da počnete uzimati suplemente vitamina D.

Podijeli članak