Zdrave jesenje aktivnosti u kojima možete uživati

Ojačajte zdravlje na zabavan način

Stigla je jesen, vrijeme džempera, opadanja lišća i jesenjih kiša. S hladnijim temperaturama, svježim zrakom i prelijepim zalascima sunca, jesen je zaista period u godini kojem se mnogi raduju.

S novom sezonom dolaze i nove zabavne aktivnosti, a neke od njih su i izuzetno korisne za vaše zdravlje i kondiciju. Body.ba vam u nastavku objašnjava i koje.

Čišćenje lišća

Posao koji većina ljudi mora obaviti, ali postoji način i da više uživate u njemu. Ako morate skloniti lišće ispred vašeg doma, možda vas obraduje činjenica da vam ova aktivnost može sagorjeti i do 400 kalorija, ovisno o vašoj težini i intenzitetu kojim obavljate ovu aktivnost. Ako želite još više izvući iz ove aktivnosti, nabavite utege za gležnjeve i pripremite se za dan čišćenja lišća!

Uživajte u fudbalu

Jesen je vrijeme kada nije ni prevruće ni prehladno za uživanje u aktivnostima na otvorenom. S vašim ukućanima ili par prijatelja organizujte dan igranja fudbala u parku. Ovo će vas maknuti s kauča, a pomoći će vam i da sagorite dosta kalorija.

Idite na jahanje

Nema puno aktivnosti koje vas mogu opustiti kao jahanje konja u prirodi. Osim svih blagodati boravka na otvorenom, jahanje vam također može ojačati mišiće nogu. Ova aktivnost vam pomaže i u sagorijevanju do 400 kalorija za samo sat vremena.

Isprobajte novi jesenji recept

Hrana koja se bere tokom jeseni je zdrava i ukusna, stoga je jedite dok možete. Odaberite voće i povrće koje je u sezoni tokom jeseni, te na internetu potražite zanimljive nove recepte koje možete isprobati. Uživajte u špagetama od bundeve ili ukusnim smoothiejima od nekih poznatih jesenjih voćki. Izbor je na vama.

Uživajte u aktivnostima na otvorenom

Aktivnosti u zatvorenom, poput čitanja knjige ili rada od kuće, mogu postati izuzetno dosadne. Pa zašto ne biste udahnuli malo svježeg zraka i upili zdrave sunčeve svjetlosti dok čitate knjigu. Sunčeva svjetlost vas hrani vitaminom D, istovremeno stimulišući prirodni energiju. Stoga preskočite jutarnju kafu kod kuće, te se zaputite u obližnji park i uživajte u prirodi. Istraživanja čak pokazuju da vas ovo može razbuditi jednako efikasno kao kofein.

Podijeli članak