Šta ne biste trebali jesti ujutro?

Nezdravi izbori doručka

Vjerovatno ste već dovoljno puta čuli da je doručak najvažniji obrok u danu. Iako je ovo u većini slučajeva tačno, to ne znači da ujutro možete jesti bilo šta i očekivati najbolje rezultate. 

Vaš izbor prvog jutarnjeg obroka je izuzetno bitan. Zapravo, jedenje nezdravog doručka je možda i gore za vaše tijelo od preskakanja istog. Body.ba vam u nastavku donosi namirnice koje ne biste trebali konzumirati ujutro.

Nezdrave jutarnje žitarice

Mnogi ljudi misle da su žitarice odličan i hranjiv izbor doručka za djecu i odrasle. Etikete na pakovanjima žitarica obično tvrde kako se unutra nalaze cjelovita zrna. Na etiketi također može pisati da žitarice sadrže hranjive sastojke poput vitamina A i željeza. Međutim, ove žitarice su izuzetno obrađene i sadrže samo manje količine cjelovitog zrna. Šećer je najčešće prvi ili drugi na listi sastojaka.

Visok unos šećera može povećati rizik od dijabetesa, gojaznosti, bolesti srca i drugih hroničnih oboljenja. Stoga detaljno istražite proizvode i etikete na njima.

Palačinke i vafli

Palačinke i vafli su popularan izbor za doručak. I palačinke i vafli sadrže brašno, jaja, šećer i mlijeko. Iako sadrže više proteina od brojnih izbora za doručak, palačinke i vafli imaju visok sadržaj prerađenog brašna. Uz to, čest dodatak palačinkama i vaflima su sirupi i drugi nezdravi namazi.

Margarin i tost

Tost s margarinom možda izgleda kao odličan izbor za doručak, obzirom da ne sadrži obrađene masti i šećer. Ovo je zapravo loš izbor doručka iz više razloga. Prije svega, brašno u hljebu je često prerađeno, te sadrži malo nutrijenata i vlakana. Zbog visokog sadržaja prerađenih ugljikohidrata i niskog sadržaja vlakana, konzumiranje ovog obroka vam može povećati razine šećera u krvi. Pored toga, većina margarina sadrži trans masti, koje mogu izazvati upalu i povećati rizik od brojnih bolesti.

Lisnato tijesto

Tijesto za zamrzivač je brz i jednostavan izbor doručka. Međutim, oni uglavnom sadrže bijelo brašno, šećere, sojino ulje i slično. Uz to, tijesto sadrži malo proteina, što znači da ćete ubrzo nakon doručka opet osjetiti glad.

Zaslađeni nemasni jogurt

Zdjelica običnog grčkog jogurta s punomasnim mlijekom prelivena bobičastim voćem izvrstan je primjer zdravog doručka. Međutim, flašica ili zdjela voćnog jogurt s puno šećera nije. U stvari, mnogi nemasni jogurti s okusom sadrže više šećera nego porcija sladoleda. Masnoća vam pomaže da budete siti, jer treba više vremena da se probavi od ugljikohidrata, a također pokreće oslobađanje hormona punoće holecistokinina. Zaslađeni jogurt bez masti sadrži vrlo puno šećera, a malo prirodne mliječne masti koja može povećati sitost.

Granola barovi

Iako možda zvuče kao izvrsna opcija doručka, granola barovi često nisu ništa bolji od slatkiša. Iako neprerađena zob sadrži puno vlakana, pločice granole u prosjeku daju samo 1–3 grama vlakana. Međutim, sadrže puno dodanog šećera. Zapravo, neke od najpopularnijih marki sadrže kombinaciju šećera, kukuruznog sirupa i meda. Velike količine tih šećera mogu povećati šećer u krvi, razinu inzulina i upalu. Sadržaj proteina u barovima granole također ima tendenciju biti nizak, što dodatno potvrđuje da su loš izbor za doručak.

Podijeli članak