Ishrana za zdrava pluća: 8 ukusnih i zdravih namirnica koje vrijedi konzumirati

Ojačajte svoja pluća uz ove namirnice

Budući da je COVID-19 ozbiljna respiratorna bolest (koja još uvijek traje), ne čudi da se toliko nas odjednom sve više trudi kako bismo održali pluća zdravima, snažnima i zaštićenima. 

Osim pranja ruku, nošenja maske i socijalne distance, jedan od najvažnijih načina da se zaštitimo od virusa je upravo jačanje imuniteta i našeg sveukupnog zdravlja. Kako bismo ojačali pluća moramo proraditi na našoj ishrani, a evo koje namirnice vam mogu biti korisne:

Orasi

Orasi su sjajan izvor magnezija, važnog elektrolita koji pomaže u jačanju mišića u plućima. Osim toga, omega-3 masne kiseline kojima orasi obiluju, služe kao protuupalno sredstvo, potencijalno smanjujući upalu pluća i poboljšavajući vašu sposobnost disanja.

Paradajz

Likopen je snažan antioksidans za zdravlje, a paradajz ga sadrži u većim količinama. Upravo karakteristična crvena boja paradajza dolazi iz ovog antioksidansa. Također je izvrstan izvor vitamina C, za koji se pokazalo da smanjuje upalu kod autoimunih bolesti.

Jabuke

Jabuke su bogate fitonutrijentom zvanim kvercetin. Kvercetin se klinički pokazao korisnim za pluća, te pomaže u smanjenju rizika od astme i djeluje protuupalno. Pomaže i u smanjenju negativnog utjecaja oksidacijskog stresa iz okoliša.

Gljive

Osiguravanje da unosite dovoljno vitamina D najvažnije je za optimizaciju plućne funkcije. Gljive su bogate vitaminom D, koji može pomoći u smanjenju upala u dišnim putevima i podržati imunitet i opće zdravlje pluća.

Crvene papričice

Većina nas bira narandže kada želi povećati unos vitamina C, međutim, crvene papričice zapravo sadrže više ovog korisnog vitamina. Studije sugerišu da vitamin C ima zaštitni učinak na određene bolesti pluća, poput astme i opstruktivnih bolesti dišnih puteva.

Losos

Losos je prepun esencijalnih aminokiselina, koje tijelo koristi, između ostalog, za stvaranje proteina kako bi apsorbiralo hranjive sastojke i popravilo tjelesno tkivo. Tijelo ne može stvoriti esencijalne aminokiseline, pa ih stoga moramo unositi pravilnom ishranom. Dvije druge važne hranjive tvari za zdravlje pluća koje losos sadrži su omega-3 masne kiseline (za smanjenje upale u tijelu) i vitamin D (za poboljšanje snage respiratornih mišića). Također je bogat u sadržaju masti i proteina.

Narandže

Narandže su prepune kalcija, važnog elektrolita za zdravlje pluća. Pored toga, vitamin C u narandžama mogao bi imati zaštitni učinak u borbi protiv raka pluća.

Jaja

Osim što su bogata omega-3 i proteinima (važnim hranjivim sastojcima za održavanje jakih respiratornih mišića), jaja sadrže vitamin A, antioksidans koji djeluje na popravak oštećenih stanica i rast normalnih.

Podijeli članak