Padaju rekordi po broju zaraženih, WHO: Omikron nije posljednja varijanta

Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) obajvili su da omikron soj stvara manje opasan tok COVID-19 nego globalna delta varijanta, no da ga u svakom slučaju ne treba okarakterisati kao "blagim".

Padaju rekordi po broju zaraženih, WHO: Omikron nije posljednja varijanta

Šef kliničkog menadžmenta WHO-a Janet Diaz rekla je da su ranije studije pokazale da postoji smanjeni rizik od hospitalizacije zbog omikrona, u poređenju sa deltom, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Širom svijeta padaju negativni rekordi po broju oboljelih, zdravstveni sistemi su preplavljeni i vlade se trude da ukrote virus koji ej do sada usmrtio više od 5,8 miliona pacijenata.

Još jedan soj, označen kao IHU, prvi put registrovan 2021. godine, također je soj koji WHO prati, ali on ne cirkuliše širom svijeta, dodala je tehnička direktorica WHO-a Maria van Kerkhove.

Ona je takođe kazala da to neće biti posljednja varijanta COVID-19.

“Nažalost, omikron neće biti posljednja varijanta, virus nastavlja da evoluira”, naglasila je Kerkhove.

WHO je objavio da je broj slučajeva u sedmici do 2. januara skočio za 71 posto u poređenju na sedmicu ranije, a smrtnost je pala za 10 posto, na 41.000.

Simptomi Omikrona se razlikuju od ostalih sojeva, nipošto ih ne smijete zanemariti!

Tri glavna simptoma koronavirusa uključuju novi uporan kašalj, visoku temperaturu i gubitak okusa i mirisa.

No, doktori kažu da bi znakove novog soja koronavirusa nazvanog "omikron", koji se širi po evropskim zemljama, moglo biti teško otkriti - budući da se glavni simptomi razlikuju od onih koje trenutno navode zdravstvene vlasti za koronavirus.

Unatoč brojnim novim sojevima koronavirusa, ostala su na snazi tri glavna simptoma za prepoznavanje koronavirusa još od početka pandemije, a to su grub i učestal kašalj, visoka temperatura i gubitak okusa i mirisa.

Ljekari koji rade u Južnoj Africi, gdje je omikron prvi put otkriven, sada su saopštili da su glavni simptomi umor, bolovi u tijelu i glavobolja.

Dr. Angelique Coetzee, privatna doktorica i predsjednica Južnoafričke zdravstvene udruge, rekla je da pacijenti koji su zaraženi novim sojem koronavirusa nisu prijavili gubitak okusa i mirisa.

Drugi stručnjaci također su upozorili da će se simptomi razlikovati.

Profesor Tim Spector s King's univerziteta u Londonu, koji je također vodeći u aplikaciji ZOE Symptom Tracker, dugo je tražio da se dodatni simptomi dodaju na službeni popis NHS-a.

Što se tiče omikrona, znanstvenici smatraju da bi se mogao lakše širiti i da bi mogao zaobići cjepiva, ali još uvijek nedostaju mnoga testiranja da bi se donio konačni sud o tome.

Proizvođači vakcina protiv COVID-19 imaju planove za borbu protiv omikron soja korona virusa, uključujući proizvodnju kombinirane vakcine protiv prvobitne varijante i novog soja, kao i booster dozu specifične za taj soj, izjavio je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao je da američka vlada radi s kompanijama Moderna, Pfizer i Johnson & Johnson na razvoju više planova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iako je otkriven tek prije nekoliko dana u JAR-u, omikron je već pootvrđen u brojnim državama svijeta. Među ostalim, virus je detektiran u Austriji, Italiji, Češkoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji, vrlo vjerojatno i Francuskoj.

Još uvijek nema potvrđenih slučajeva omikrona u našoj zemlji i zemljama regiona.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak