Prvi omikronov simptom na koji treba obratiti pažnju – pronađen u 90% novih slučajeva koronavirusa

Nova varijanta koronavirusa, omikron, pojavio se u preko 60 zemalja širom svijeta.

Prvi omikronov simptom na koji treba obratiti pažnju – pronađen u 90% novih slučajeva koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da će zaraženost omikronom nadmašiti i delta varijantu, no čini se da su stručnjaci manje zabrinuti zbog ozbiljnosti i simptoma omikrona.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su rekli da je omikron blaži u odnosu na delta varijantu.

"Još uvijek su ograničeni podaci koje imamo o omikronu. Iako preliminarna istraživanja iz Južne Afrike kažu da je manje opasan od delte, a svi slučajevi zabilježeni u Evropi bili su ili blagi ili asimptomatski, još je nejasno koliko bi omikron mogao biti manje zarazan. Potrebno je više podataka da bismo razumjeli koliko je ozbiljan”, rekli su iz WHO-a.

Nedavno izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da 89% zaraženih Omikronom dijele isti "početni" simptom da su zaraženi varijantom.

Oni koji su bili pozitivni na omikron varijantu virusa imaju suhi kašalj i "grebanje u grlu", a neki od ostalih ranih simptoma uključuju umor, začepljenost nosa ili curenje iz nosa, što se razlikuje u odnosu na ranije sojeve koronavirusa.

Najčešći simptomi koronavirusa su, podsjetimo, visoka temperatura, novi i kontinuirani kašalj ili gubitak/promjena okusa ili mirisa.

Južnoafrička doktorica Angelique Coetzee, koja je prva podigla uzbunu zbog omikrona, ranije je otkrila da neki pacijenti – posebno oni koji nisu vakcinisani – pokazuju neke intenzivne simptome uključujući glavobolju i bolove u mišićima (mijalgiju).

Iako je do sada utvrđeno da su simptomi varijante omikron blaži, postoji bojazan da je više prenosiva, kao i zabrinutost oko toga može li izbjeći imunitet od vakcinacije ili prethodne infekcije.

Što učiniti ako mislite da imate Covid?

Ako vjerujete da imate Covid, bilo da je to omikron ili neka druga varijanta, uradite test i onda se samoizolirajte na najmanje 10 dana ako je pozitivan.

Prema smjernicama zdravstvenih tijela, prva stvar koju trebate učiniti ako primijetite da imate simptome Covida jest ostati kod kuće.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak