Kako omega-3 kiseline pomažu u terapiji protiv COVID-19 ili upalnih stanja

Važan hranjivi sastojak koji mnogi zanemaruju

Ishrana bogata omega 3 mastima može opskrbiti vaše tijelo molekulama koje su potrebne za smanjenje različitih upalnih stanja.

Važnost omega-3 masti u liječenju i prevenciji koronavirusa?

Nastojeći suzbiti i u konačnici ugušiti širenje globalne pandemije COVID-19, svjetske znanstvene i medicinske zajednice obraćaju se za pomoć tretmanima koji sadrže omega-3 masne kiseline i riblje ulje. Jedno nedavno istraživanje je pokazalo da komponente u omega tri mastima, poput onih u sardinama i lososu, mogu biti ključ u pomoći tijelu da se bori protiv plućnih infekcija. U istraživanju je dokazano da omega 3 masti efektivno čiste bakterije koje uzrokuju upalne infekcije.

U novoj studiji, omega 3 masti su se pokazale efikasnima u čišćenju vrste bakterija nazvane Netipizirani Haemophilus influenzae (NTHi), koja često muči ljude s upalnim bolestima poput hronične opstruktivne plućne bolesti (HOBP). HOBP, koja je najčešće uzrokovana godinama pušenja, karakteriše upala i prekomjerna sluz u plućima koja blokira protok zraka. Prestanak pušenja može usporiti napredak HOBP, ali ne može zaustaviti bolest.

Omega 3 masti, koje se nalaze u ribi poput sardina i tunjevine, često se reklamiraju zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Ove zvijezde u svijetu ishrane možete dobiti konzumiranjem zdravih Eva sardina. Podravkine sardine sadrže čak dva puta više vitamina D od jaja, a također imaju dosta zdravih omega 3 masti koje su se pokazale kao efikasno sredstvo u borbi protiv infekcija i bolesti pluća. U periodu kada se svijetom širi opasni COVID-19, potrebno je da obratimo dosta pažnje na našu ishranu. Iako suplementi omega 3 masti mogu biti korisni u zaštiti i oporavku od koronavirusa, najbolje je da svoje hranjive sastojke unosite prirodno. Stoga se pobrinite da minimalno dva puta sedmično jedete masnu ribu poput Eva sardina.

Podijeli članak