Povrće je dar od prirode koji je izuzetno koristan dodatak uravnoteženoj i zdravoj ishrani. Ove namirnice su obično pune antioksidanata za jačanje imuniteta, vlaknima, B-vitaminima i mineralnima, te mogu imati odličan utjecaj na našte zdravlje.
Najzdravije povrće koje trebate jesti svakodnevno
Za borbu protiv bolesti i jak imunitetŠto više ga jedete, to je bolje za vaše zdravlje. Nebrojena istraživanja su povezala blagodati većeg unosa povrća sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i karcinome povezane sa životnim stilom. Osim toga, brojna istraživanja povezuju veći unos povrća s boljim raspoloženjem i osjećajima sreće i zadovoljstva:
Gljive
Gljive mogu pomoći u kogniciji, zdravlju srca i prevenciji bolesti. Koristite ih kao zamjenu za meso - studije pokazuju da će ovo pozitivno utjecati na vašu tjelesnu težinu i cjelokupno zdravlje.
Brokule
Brokule imaju dobru reputaciju zahvaljujući sadržaju malo kalorija i puno mikroelemenata, uključujući vitamin C, vitamin A i vitamin K. Jedite je sirovu ili kuhanu na pari kako biste sačuvali sadržaj hranjivih sastojaka.
Mrkva
Mrkva je puna vitamina A, koji pomaže u jačanju vida. Uživajte u ovom povrću kada je sirovo, usitnjeno u salatama ili pomiješano u smoothiejima.
Kelj
Vaše omiljeno lisnato zelenilo je bogato vitaminom K, te vam samo 1/2 šoljice pruža oko 440% preporučene dnevne vrijednosti. Porcija kelja vam također daje 10% vaše dnevne vrijednosti kalcija, stoga je izuzetno koristan za zdravlje kostiju i zuba.
Špinat
Špinat sadrži tone vitamina A, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema. Stoga budite poput Popaja i redovno ga jedite kako biste ojačali i osjećali se bolje.
Karfiol
Ako niste neki ljubitelj karfiola, ovi podaci će vas možda natjerati da mu date drugu šansu. Ovo je odličan način da povećate unos vitamin C, kalijuma i omega-3 masti u vašoj ishrani.
Cvekla
Cvekla je protuupalno i antioksidativno povrće za koje se pokazalo da ima pozitivne efekte na krvni pritisak i oksidativni stres. Izuzetno je korisna za zdravlje, te se može dodati brojnim salatama i obrocima i veoma je jednostavna za serviranje.
Luk
Svi već dobro znaju koliko je luk izuzetno koristan za zdravlje i jačanja imuniteta. Luk sadrži flavonoid zvan kvercetin, za koji je dokazano da poboljšava mentalne i fizičke performanse.