Najzdravije povrće koje trebate jesti svakodnevno

Za borbu protiv bolesti i jak imunitet

Povrće je dar od prirode koji je izuzetno koristan dodatak uravnoteženoj i zdravoj ishrani. Ove namirnice su obično pune antioksidanata za jačanje imuniteta, vlaknima, B-vitaminima i mineralnima, te mogu imati odličan utjecaj na našte zdravlje.

Što više ga jedete, to je bolje za vaše zdravlje. Nebrojena istraživanja su povezala blagodati većeg unosa povrća sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i karcinome povezane sa životnim stilom. Osim toga, brojna istraživanja povezuju veći unos povrća s boljim raspoloženjem i osjećajima sreće i zadovoljstva:

Gljive

Gljive mogu pomoći u kogniciji, zdravlju srca i prevenciji bolesti. Koristite ih kao zamjenu za meso - studije pokazuju da će ovo pozitivno utjecati na vašu tjelesnu težinu i cjelokupno zdravlje.

Brokule

Brokule imaju dobru reputaciju zahvaljujući sadržaju malo kalorija i puno mikroelemenata, uključujući vitamin C, vitamin A i vitamin K. Jedite je sirovu ili kuhanu na pari kako biste sačuvali sadržaj hranjivih sastojaka.

Mrkva

Mrkva je puna vitamina A, koji pomaže u jačanju vida. Uživajte u ovom povrću kada je sirovo, usitnjeno u salatama ili pomiješano u smoothiejima.

Kelj

Vaše omiljeno lisnato zelenilo je bogato vitaminom K, te vam samo 1/2 šoljice pruža oko 440% preporučene dnevne vrijednosti. Porcija kelja vam također daje 10% vaše dnevne vrijednosti kalcija, stoga je izuzetno koristan za zdravlje kostiju i zuba.

Špinat

Špinat sadrži tone vitamina A, koji pomaže u jačanju imunološkog sistema. Stoga budite poput Popaja i redovno ga jedite kako biste ojačali i osjećali se bolje.

Karfiol

Ako niste neki ljubitelj karfiola, ovi podaci će vas možda natjerati da mu date drugu šansu. Ovo je odličan način da povećate unos vitamin C, kalijuma i omega-3 masti u vašoj ishrani.

Cvekla

Cvekla je protuupalno i antioksidativno povrće za koje se pokazalo da ima pozitivne efekte na krvni pritisak i oksidativni stres. Izuzetno je korisna za zdravlje, te se može dodati brojnim salatama i obrocima i veoma je jednostavna za serviranje.

Luk

Svi već dobro znaju koliko je luk izuzetno koristan za zdravlje i jačanja imuniteta. Luk sadrži flavonoid zvan kvercetin, za koji je dokazano da poboljšava mentalne i fizičke performanse.

Podijeli članak