Glad je prirodni znak vašeg tijela da vam treba više hrane. Kad smo gladni, možemo iskusiti glavobolje, razdražljivost i manju sposobnost koncentracije.
Zašto ste uvijek gladni?
Mogući razloziVećina ljudi može izdržati nekoliko sati između obroka prije no što osjeti glad, ali ovo se ne odnosi na sve ljude. Neki ljudi osjećaju glad ubrzo nakon jela. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja zašto je to tako, a Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko mogućnosti:
Ne unosite dovoljno proteina
Konzumiranje dovoljno proteina je važno za kontrolu apetita. Proteini imaju svojstva smanjenja gladi koja vam mogu pomoći da unosite manje kalorija tokom dana. Proteini djeluju tako što povećavaju proizvodnju hormona koji vam signaliziraju da ste siti i smanjuju nivo hormona koji stimulišu glad. Zbog ovih učinaka možete osjećati glad ako ne jedete dovoljno proteina.
Ne spavate dovoljno
Kvalitetan san je izuzetno važan za vaše zdravlje. San je potreban za pravilan rad vašeg mozga i imunološkog sistema, a kvalitetan san se povezuje sa smanjenim rizikom od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i karcinoma. Uz to, dovoljno spavanja je ključan faktor u kontroli apetita, jer pomaže u regulaciji grelina, hormona koji stimuliše apetit. Dovoljno sna omogućava odgovarajuće razine leptina - hormona koji promoviše osjećaj sitosti.
Jedete previše rafiniranih ugljikohidrata
Rafinirani ugljikohidrati su prerađeni i na taj način lišeni vlakana, vitamina i minerala. Jedan od najpopularnijih izvora rafiniranih ugljikohidrata je bijelo brašno koje se nalazi u mnogim namirnicama na bazi žitarica poput hljeba i tjestenine. Namirnice poput gaziranih pića, slatkiša i peciva, koje se proizvodi s prerađenim šećerima, također se smatraju rafiniranim ugljikohidratima. Budući da rafiniranim ugljikohidratima nedostaje vlakana, vaše tijelo ih vrlo brzo probavi. To je glavni razlog zašto ćete često biti gladni ako jedete puno rafiniranih ugljikohidrata, jer oni ne promiču značajne osjećaje sitosti.
Vaša ishrana sadrži malo masnoća
Masnoća igra ključnu ulogu u održavanju sitosti. To je dijelom i zbog sporog gastrointestinalnog tranzitnog vremena, što znači da vam treba više vremena da ih probavite i da dugo ostaju u želucu. Uz to, jedenje masti može dovesti do oslobađanja različitih hormona koji promovišu punoću. Iz tih razloga možete osjećati glad ako vaša ishrana sadrži malo masnoća.
Ne pijete dovoljno vode
Pravilna hidratacija nevjerovatno je važna za vaše cjelokupno zdravlje. Pijenje dovoljno vode ima nekoliko zdravstvenih prednosti, uključujući koristi za zdravlje mozga i srca i optimizaciju performansi vježbanja. Uz to, voda održava kožu i probavni sistem zdravima. Voda je također prilično zasitna i potencijalno smanjuje apetit kada se konzumira prije jela.
Ne unosite dovoljno vlakana
Ako u vašoj ishrani nedostaje vlakana, moguće je da ćete često osjećati glad. Konzumacija puno hrane bogate vlaknima pomaže u održavanju gladi pod kontrolom. Hrana bogata vlaknima usporava brzinu pražnjenja želuca i treba joj više vremena da se probavi.
Puno vježbate
Osobe koje puno vježbaju sagorijevaju puno kalorija. Ovo se posebno odnosi na one koji rade vježbe visokog intenziteta ili se dugo bavite fizičkim aktivnostima. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno intenzivno vježbaju imaju brži metabolizam, što znači da sagorijevaju više kalorija čak i dok miruju. Pretjeranu glad od vježbanja možete spriječiti unosom dovoljno vlakana, proteina i zdravih masti.
Pijete previše alkohola
Alkohol je dobro poznat po svojim efektima na apetit. Istraživanja pokazuju da alkohol može inhibirati hormone koji smanjuju apetit, poput leptina, posebno ako se konzumira prije ili uz obroke. Iz tog razloga ćete možda češće osjećati glad ako pijete puno alkohola.
Jedete prebrzo
Brzina kojom jedete može imati veliku ulogu u vašem apetitu. Nekoliko istraživanja je pokazalo da osobe koje jedu brzo imaju veći apetit i veću tendenciju prejedanja tokom obroka. Također je vjerovatnije da imaju višak kilograma. S druge strane, polako i temeljno žvakanje daje vašem tijelu i mozgu više vremena za oslobađanje hormona protiv gladi i prenošenje signala sitosti.