Koje voće jesti tokom zime za jak imunitet? 7 ukusnih i zdravih opcija

Ne dozvolite da vas hladno vrijeme udalji od zdrave ishrane

Jačanje imuniteta nam pomaže da se zaštitimo i brže oporavimo od virusa i gripe. Najbolji način da pomognemo našem imunitetu da ojača, pored tjelovježbe, je i zdrava i uravnotežena ishrana.

Tokom zime, kada je rizik od zaraze veći, još je važnije da vodimo računa o našem zdravlju. Uključivanjem dovoljno zdravog voća u ishranu možemo pomoći našem tijelu da izgradi jak imunitet. Body.ba vam u nastavku donosi ukusne i zdrave voćke koje definitivno trebate konzumirati tokom zimskog perioda.

Grejpfrut

Na vrhu liste voća nalazi se slatki, sočni i ukusni grejp. Ovo sezonsko voće dozrijeva u januaru i prepuno je vitamina C! Vitamin C pomaže u jačanju imunološkog sistema, jačanju kostiju i bržem zacjeljivanju povreda.

Kruške

Kruške nisu prepune vitamina C ili A, pa čak ni D, već prehrambenih vlakana. Poznato je da vlakna pomažu u probavi, snižavaju razinu holesterola i pomažu u gubitku kilograma! Ako pokušavate smisliti način kako izgubiti kilograme koje ste dobili tokom praznika, dodajte ovo zimsko voće u svoju ishranu za niskokalorični međuobrok za pomoć u mršanju.

Nar

Šipak nije poznat samo po legendarnom porijeklu, već i po nizu zdravstvenih blagodati koje se kreću od sadržavanja tona antioksidansa do pomoći u prevenciji određenih karcinoma. Dodavanjem nara u vašu zimsku ishranu možete uživati u svim zdravstvenim prednostima ovog izuzetnog voća.

Narandže

Mnogi ljudi uživaju u narandžama tokom hladne zime. Uvijek su dostupne i odličan su izvor vitamina C. Osim toga, ovaj citrus je i izuzetan izvor vitamina D, što je odlično tokom zime kada ne možemo dobiti potrebne količine ovog vitamina jer smo rjeđe izloženi sunčevoj svjetlosti.

Banane

Izuzetno jeftine i naizgled uvijek u sezoni, banane su izvrstan izvor kalijuma, koji pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa, te B-6, koji pomaže u jačanju i izgradnji ćelija. Možete ga čak narezati i upariti s ostalim zimskim voćem na ovoj listi da biste napravili ukusnu voćnu salatu.

Brusnice

Brusnica je bogata antioksidansima i hranjivim sastojcima. Brusnice pomažu u prevenciji određenih karcinoma, srčanih bolesti i upala. Ako se želite boriti protiv šansi da se prehladite tokom zime, onda definitivno trebate uključiti brusnice u vašu ishranu.

Ananas

Možda je teško pronaći stvarno dobar ananas u lokalnom supermarketu, ali ako imate priliku, pogotovo zimi, učinite to! Ananas je prepun vitamina C i mangana, hranjive tvari koja pomaže u jačanju kostiju i regulaciji šećera u krvi. 

Podijeli članak