Jača vid, zdravlje kože i poboljšava probavu: Zašto je korisno jesti paradajz?

Jarko crveni paradajz je izuzetno zdrava namirnica

Paradajz je tehnički voće, iako ga mnogi nutricionisti nazivaju povrćem, koje je godinama na dobrom glasu u svijetu zdrave ishrane. S obzirom na prehrambeni profil i brojne zdravstvene prednosti ove namirnice, ni malo nas ne čudi da se paradajz često preporučuje kao dio zdrave i uravnotežene ishrane. Pa, koje su tačno prednosti paradajza za vaše zdravlje? Body.ba u nastavku donosi najpoznatije:

Paradajz važi za odličan izvor vitamina

Jedan paradajz može pružiti oko 40% dnevnog preporučenog unosa vitamina C. Paradajz je bogat vitaminom A, koji podržava imunitet, vid i zdravlje kože; vitaminom K, koji je dobar za vaše kosti; i kalijem, ključnim nutrijentom za rad srca, kontrakcije mišića i održavanje zdravog krvnog pritiska i ravnoteže tekućine.

Štiti zdravlje srca

Paradajz sadrži antioksidans koji se zove likopen, on je odgovoran za njegovu crvenu boju, a dobar je i za zdravlje srca. Druge studije su pokazale da su više razine likopena u krvi povezane uz niže stope smrtnosti za osobe s metaboličkim sindromom.

Poboljšajte vid

Likopen je također dobar za vaše oči. Pored likopena, paradajz sadrži i lutein i beta-karoten. Prema istraživanjima, te hranjive tvari podržavaju vid, te smanjuju rizik od opasnih stanja, uključujući katarakte i makularnu degeneraciju.

Poboljšajte zdravlje probavnog sistema

Tekućina i vlakna u paradajzu mogu biti korisni ako ste skloni zatvoru. Samo budite svjesni da kod nekih ljudi kiselost kuhanog paradajza može potaknuti ili pogoršati refluks kiseline i probavne smetnje.

Zdrava koža

Paradajz čini da vaša koža izgleda sjajno. Beta-karoten, koji se također nalazi u mrkvi i slatkom krompiru, pomaže u zaštiti kože od oštećenja od sunca. Likopen također čini kožu manje osjetljivom na oštećenja UV svjetla, vodećeg uzroka tankih linija i bora.

Jake kosti

Paradajz gradi jake kosti. Vitamin K i kalcij vrlo su dobri za jačanje i popravak kostiju. Likopen također utječe na poboljšanje koštane mase, što je odličan način za borbu protiv osteoporoze.

Jaka i sjajna kosa

Čak će učiniti da vaša kosa izgleda bolje.Vitamin A koji se nalazi u paradajzu djeluje tako da kosa bude jaka i sjajna.

Gubitak kilograma

Paradajz vam može pomoći da izgubite težinu. Budući da paradajz sadrži puno vode i vlakana, oni su jedna od onih namirnica koja vas brzo ispunjava bez dodavanja puno kalorija ili masti.

Podijeli članak