Hrana koja oslabljuje vaše kosti

Jaka bol, oštećenje zglobova i veći rizik od artritisa

Baš kao što je važno jesti hranu koja pomaže u jačanju kostiju, isto tako je od izuzetne važnosti da izbjegavamo određene namirnice koje mogu naštetiti našim kostima.

Većina ljudi zna koju hranu trebaju jesti za jake kosti. Sve namirnice koje su bogate kalcijem i vitaminom D mogu biti korisne u borbi protiv osteoporoze. Određena hrana, međutim, može spriječiti da vaše tijelo apsorbira kalcij, te tako smanjuje mineralnu gustinu kostiju. Body.ba vam donosi namirnice koje trebate izbjegavati;

Hrana s visokim sadržajem natrijuma

Što više slane hrane jedete, to ćete slabije apsorbirati kalcijum. Poznato je da sol uzrokuje prekomjerno izlučivanje kalcijuma kroz bubrege. Za maksimalno zdravlje kostiju, kontorlišite vaš svakodnevni unos soli. Stručnjaci savjetuju da unos držite ispod 2.300 miligrama dnevno.

Šećerne grickalice

Šećerna hrana je loša za gotovo svaku funkciju u tijelu, pa tako i za zdravlje kostiju. Iako u umjerenim količinama možemo uživati u omiljenim šećernim grickalicama, pretjerana konzumacija može djelovati razorno za zdravlje kostiju. Za optimalnu ishranu, jedite suhe šljive, brusnice i drugo voće bogato antioksidansima koje je zdravo, ukusno, slatko, te korisno za zdravlje kostiju.

Gazirana pića

Ako pijete puno gaziranih pića, ovo bi moglo negativno utjecati na zdravlje vaših kostiju. Pijenje više ovih napitaka tokom sedmice je povezano sa smanjenjem mineralne gustoće kostiju i povećanjem rizika od lomova.

Kofein

Konzumacija previše kofeina doprinosi niskoj gustoći kostiju. Razlog za ovo je to što kofein ispire kalcij iz kostiju, te na taj način smanjuje njihovu snagu. Iako je korisno piti kafu i zeleni čaj koji sadrže kofein, važno je da budemo umjereni u konzumaciji. U kombinaciji sa slatkišima, kofein može imati ogromne učinke na zdravlje kostiju.

Alkohol

Treba vam još jedan razlog da smanjite unos alkohola? Poznato je da je hronična i teška konzumacija alkohola doprinosi niskoj koštanoj masi, smanjenom formiranju kostiju i povećanoj učestalosti prijeloma. Ovo se može dogoditi i u mlađim godinama. Za optimalno zdravlje kostiju, konzumirajte alkohol umjereno.

Mahunarke

Mahunarke mogu spriječiti da vaše tijelo apsorbira kalcij. Mahunarke sadrže fitate koji mogu ometati tjelesnu sposobnost apsorpcije kalcijuma. S obzirom na to da je grah bogat magnezijem, vlaknima i drugim hranjivim sastojcima, ne morate ga izbaciti iz ishrane. Jednostavno smanjite nivo fitata namakanjem graha u vodi nekoliko sati prije nego što ga skuhate.

Podijeli članak