Nevjerovatne koristi vitamina D

Sunčani vitamin

Popularno nazvan "vitaminom sunca", vitamin D je neophodan sastojak potreban vašem tijelu za optimalno zdravlje. Ovaj vitamin se u posljednje vrijeme opsežno istraživao zbog njegove povezanosti s jačanjem imuniteta kako bi se smanjio rizik ili umanjili simptomi od COVID-19.

Postoji još mnogo toga što ovaj vitamin čini za vaše tijelo. Važan je za funkcionisanje mišića, srca i pluća. Još neke od prednosti po kojima je vitamin D najpoznatiji su održavanje apsorpcije kalcijuma u vašem tijelu. Ovo je zapravo jedna od glavnih uloga vitamina D, a s obzirom na to da je kalcijum važan za koštani sistem i zube, ovo je izuzetno korisno za zdravlje.

Ako ne unosite odgovarajuću razinu vitamina D svaki dan, to može dovesti do povećane osjetljivosti na infekcije, umor, bolove u leđima, pa čak i do sporijeg procesa zacjeljivanja rana.

Kako unositi vitamin D?

Jedan od najboljih i najprirodnijih načina primanja vitamina D je izlaganje suncu. Opća preporuka je 10-30 minuta izlaganja sunčevoj svjetlosti sredinom dana. Međutim, zbog geografskog položaja, sezonskih promjena i osjetljivosti na sunčevu svjetlost, mnoge osobe ne mogu dobiti preporučenu dnevnu dozu vitamina D samo sunčevom svjetlošću. Stoga su ishrana i dodaci važni.

Ishrana

Možete dobiti odgovarajuće količine vitamina D iz izvora hrane poput jaja, masne ribe i pića poput soka od narandže i mlijeka. Mnogi ljudi bi mogli imati koristi i od dodataka, posebno tokom zime kada smo manje izloženi sunčevoj svjetlosti.

Jača imunitet

Tačno je da vitamin D igra ulogu u podršci našeg imuniteta. Unos dovoljno vitamina D tokom zimske sezone smanjuje rizik od zaraze gripom, te ovaj vitamin omogućava našem imunitetu da efikasno radi na tome da nas zaštiti od bolesti.

Podržava zdravlje kostiju

Vitamin D je neophodan za apsorpciju važnih minerala: kalcijuma i fosfata. Oni su od vitalne važnosti za zdravlje kostiju. Bez dovoljno vitamina D, kosti počinju da slabe, što ih čini krhkim i sklonijim lomljenju.

Poboljšava mentalno zdravlje

Sve veći broj istraživanja je pokazao vezu između nedostatka vitamina D i rizika od anksioznosti i depresije. U nekoliko istraživanja, dodaci vitamina D su bili korisni osobama koje su imale simptome depresije i anksioznosti.

Može spriječiti razvoj alergijskih bolesti kod beba

Niske razine vitamina D povezane su s većim rizikom od alergijskih stanja i bolesti, uključujući astmu i ekcem kod beba. Vitamin D može pomoći i djeci i odraslima koji pate od astme, stoga je definitivno korisno da obratite pažnju na unos.

Podijeli članak