Hrana koju možete jesti na ketogenoj dijeti

Namirnice s malo ugljikohidrata

Studije su otkrile da je ova dijeta s vrlo malo ugljikohidrata i masti djelotvorna za mršanje dijabetes i epilepsiju.

Hrana koju možete jesti na ketogenoj dijeti

Mnoga istraživanja sugerišu da bi ova ishrana mogla biti korisna i za određene karcinome, Alzheimerovu bolest i brojna druga stanja. Ipak, potrebno je kvalitetnije istraživanje kako bi se utvrdila dugoročna sigurnost i djelotvornost ovog načina ishrane.

Ketogena dijeta obično ograničava ugljikohidrate na 20 do 50 grama dnevno. Iako se ovo može činiti izazovnim, mnoge namirnice vam mogu pomoći da postignete ovaj dnevni cilj. Body.ba vam u nastavku donosi neke od najpopularnijih namirnica koje možete jesti na ketogenoj dijeti:

Plodovi mora

Plodovi mora

Riba i školjke su poznata hrana koja se konzumira na ketogenoj dijeti. Losos i druge vrste ribe su izuzetno bogate vitaminima B, kalijumom i selenom, te gotovo da i ne sadrže ugljikohidrate. Pored toga što su ove namirnice prihvaćene u ketogenoj ishrani, one su također i izuzetno zdrave, te sadrže korisne omega-3 masti, za koje je utvrđeno da snižavaju nivo insulina i povećavaju osjetljivost na insulin kod ljudi koji imaju prekomjernu težinu.

Povrće s malo ugljikohidrata

Povrće s malo ugljikohidrata
  • Povrće bez škroba sadrži malo kalorija i ugljikohidrata, ali puno hranjivih sastojaka, uključujući vitamin C i nekoliko minerala. Povrće i druge biljke sadrže vlakna koja vaše tijelo ne probavlja i ne apsorbira poput ostalih ugljikohidrata. Povrće također sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti od slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji mogu prouzrokovati oštećenje ćelija. Jedite:
  • Mrkvu
  • Avokado
  • Brokule
  • Kupus
  • Karfiol
  • Krastavce
  • Boraniju
  • Patlidžan
  • Kelj
  • Zelenu salatu
  • Masline
  • Paprike (posebno zelena)
  • Špinat
  • Paradajz
  • Tikvice

Sir

Postoje stotine vrsta sira. Srećom, većina sadrži vrlo malo ugljikohidrata i puno masnoća, što ih čini izvrsnim namirnicama za ketogenu ishranu. Sir je bogat zasićenim mastima, ali nije dokazano da povećava rizik od srčanih bolesti. Zapravo, neke studije sugerišu da sir može zaštititi od srčanih bolesti. Možete jesti:

  • Plavi sir
  • Kozji sir
  • Fetu
  • Cheddar
  • Svježi sir
  • Krem sir
  • Mascarpone
  • Mocarelu
  • Parmezan

Sir je bogat proteinima, kalcijumom i korisnim masnim kiselinama, a sadrži minimalnu količinu ugljikohidrata.

Avokado

Avokado je nevjerovatno zdrava namirnica, te 100 grama ili oko polovine srednjeg avokada sadrži 9 grama ugljikohidrata. Avokado sadrži puno vitamina i minerala, uključujući kalij, važan mineral kojeg mnogi ljudi možda neće dobiti dovoljno. Štaviše, veći unos kalijuma može vam olakšati prelazak na ketogenu ishranu.

Meso i perad

Svježe meso također ima malo ugljikohidrata, a bogato je vitaminima B i važnim mineralima. Meso je također odličan izvor visokokvalitetnih proteina, za koje je dokazano da pomažu u očuvanju mišićne mase tokom dijete s niskim udjelom ugljikohidrata.

Jaja

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica na planeti, te jedno veliko jaje sadrži manje od 1 grama ugljikohidrata i 6 grama proteina. Ovo čini jaja idealnom hranom za ketogenu ishranu. Pored toga, dokazano je da jaja pokreću hormone koji povećavaju osjećaj sitosti.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima jedinstvena svojstva zbog kojih je vrlo pogodno za ketogenu ishranu. Kokosovo ulje se koristi za povećanje nivoa ketona kod ljudi s Alzheimerovom bolešću i drugim poremećajima mozga i nervnog sistema. Kokosovo ulje također može biti korisno osobama s pretilošću i viškom kilograma, te pomaže u gubitku masnoća s trbuha.

Grčki jogurt i svježi sir

Obični grčki jogurt i svježi sir su zdrava hrana s visokim udjelom proteina. Iako sadrže neke ugljikohidrate, ipak ih možete uključiti u ketogeni način života. Dokazano je da jogurt i sir pomažu u smanjenju apetita i povećavaju osjećaj sitosti.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje nudi brojne zdravstvene prednosti za vaše srce. Bogato je oleinskom kiselinom, za koju se pokazalo da smanjuje faktore rizika od srčanih bolesti. Pored toga, maslinovo ulje je bogato i antioksidansima koji štite zdravlje srca smanjenjem upale i poboljšanjem funkcije arterija.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke zdrava su hrana s puno masnoća i malo ugljikohidrata. Česta konzumacija orašastih plodova povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, određenih karcinoma, depresije i drugih hroničnih bolesti. Oni također sadrže malo ugljikohidrata, ali su visoki u sadržaju vlakana koji vam pomažu da se osjećate sito.

Podijeli članak