Hrana za zdrava crijeva: 10 ukusnih namirnica koje trebate jesti

Koje namirnice vrijedi uključiti u ishranu

Ono što jedemo se uveliko odražava na naše zdravlje, energiju, izgled kose i kože i slično. Dakle izreka da smo ono što jedemo je zapravo tačna.

Internet je pun informacija o zdravoj ishrani, a ponekad ni sami nismo sigurni u šta trebamo vjerovati i kakve namirnice trebamo birati. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko izuzetno ukusnih namirnica koje su također dobre za vašu unutrašnjost:

Jogurt

Jogurt je izvrstan izvor prijateljskih bakterija, poznatih i kao probiotici. Naravno, važno je da birate zdrave opcije bez šećera. Sami možete dodati voće po izboru za ukusan i zdrav doručak. Dakle, ako želite povećati broj zdravih bakterija u crijevima, onda definitivno trebate redovno konzumirati jogurt.

Kefir

Ovaj probiotički napitak od jogurta pravi se fermentacijom mlijeka i prepun je dobrih bakterija. Također je odličan dodatak smoothiejima i juhama, ili ga možete koristiti kao podlogu za preljev za salate.

Kiseli kupus

Sitno nasjeckani kupus koji se fermentirao je izvrstan izvor probiotika, vlakana i vitamina. Ovo je izuzetno ukusan obrok kada se služi uz kobasice, a poprilično je jeftino i jednostavno za pripremati ga kod kuće.

Kimchi

Ovaj korejski specijalitet fermentiranog povrća nudi prednosti probiotičkih bakterija zajedno s vitaminima i vlaknima. Koristite ga kao prilog uz meso, salatu ili jaja.

Bademi

Orašasti plodovi imaju dobra probiotička svojstva, što znači da su odlični za vaše crijevne bakterije. Bogati su vlaknima i puni su hranjivih masnih kiselina i polifenola. Bademi su također izvrstan međuobrok.

Maslinovo ulje

Masne kiseline i polifenoli koji se nalaze u maslinovom ulju su izuzetno korisni za vaš crijevni mikrobiom. Istraživanja pokazuju da maslinovo ulje pomaže u smanjenju upale crijeva. Osim toga, maslinovo ulje je korisno za ublažavanje problema s probavom, a također je korisno za vašu gušteraču.

Grašak

Crijevima su potrebna vlakna, a što više povrća i voća konzumirate to bolje. Grašak je pun topljivih vlakana koja pomažu u održavanju ravnoteže vašeg sistema. Grašak možete jesti uz brojne obroke, ili ga dodavati u supe i salate.

Prokulice

Prokulice sadrže različite vrste vlakana korisnih za dobre bakterije u stomaku. Pržite ih uz luk jer je ovo izuzetno zdrava i ukusna kombinacija.

Banane

Jedna od najzdravijih grickalica su banane. One su prepune vlakana korisnih za bakterije, a također sadrže i zdrave minerale. Banane su odlična grickalica same od sebe, a možete ih dodati i u razne napitke poput smoothieja ili pripremati zdrave voćne salate.

Bijeli luk

Bijeli luk ima snažna antibakterijska i antifungalna svojstva, što može pomoći u smanjenju loših crijevnih bakterija. Koristite bijeli luk za dodavanje arome brojnim jelima. Svojstva u bijelom luku djeluju kao izvor goriva, što omogućava bakterijama da rade svoj posao.

Podijeli članak