Popularan trend u svijetu zdravlja: Šta biste trebali znati o matchi?

Izuzetno zdrav napitak

Matcha zeleni čaj je već godinama izuzetno popularan trend u svijetu zdravog života i ishrane. Ako vas zanima zašto je matcha sve poznatija, Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko prednosti i karakteristika ovog praha:

Poseban oblik zelenog čaja

Matcha doslovno znači "čaj u prahu". Kada naručite tradicionalni zeleni čaj, komponente iz lišća se ulijevaju u vruću vodu, a lišće se baca. Uz matcha, popit ćete i listove u prahu, koji su napravljeni u otopini, tradicionalno miješanjem oko kašike matcha praha s trećinom šoljice vruće vode, koja se zatim muti bambusovom četkom dok ne zapjeni.

Lišće se ručno bira, kratko kuha na pari da zaustavi fermentaciju, zatim suši i čuva u zamrzivaču, što produbljuje okus. Osušeni listovi se zatim melju u fini prah.

Matcha nudi zdravstvene beneficije

Budući da se matcha pravi od visokokvalitetnog čaja, a koriste se čitavi listovi, ovo je moćniji izvor hranjivih sastojaka od običnog zelenog čaja. Osim što pruža značajne količine vitamina i minerala, matcha je bogata antioksidansima koji se nazivaju polifenoli, a koji su povezani sa zaštitom od srčanih bolesti i raka, kao i boljom regulacijom šećera u krvi, smanjenjem krvnog pritiska i anti-ageingom. Još jedan polifenol u matcha zvan EGCG pokazao je u istraživanjima da pojačava metabolizam i usporava ili zaustavlja rast ćelija karcinoma.

Sadrži kofein

S obzirom na to da matcha sadrži cijelo lišće, konzumiranjem ovog napitka dobit ćete tri puta više kofeina nego iz običnog zelenog čaja. Zaljubljenici u matchu kažu da u poređenju s kafom, matcha stvara osjećaj smirenja, zbog prirodne supstance koju sadrži pod nazivom l-teanin. Ova supstanca izaziva opuštanje bez pospanosti. Stoga je najbolje da matchu pijete ranije tokom dana, te da je izbjegavate barem 6 sati prije spavanja.

Tradicionalno uključuje meditaciju

Priprema matche je u fokusu japanskih čajnih ceremonija, a već je dugo povezana sa zenom. To je vjerovatno jedan od razloga što postaje toliko popularna, jer meditacija postaje sve više i više uobičajena. Sama priprema i ispijanje mache vam daju priliku da usporite i da uživate u trenutku. Dokazano je i da matcha smanjuje razinu kortizola ( hormon stresa koji povećava apetit i masnoće na trbuhu), smanjuje upalu, suzbija impulsivno jedenje, snižava krvni pritisak i jača samopouzdanje i suosjećanje.

Intenzivan okus

Okus matche je jak, a neki ga opisuju kao okus trave ili špinata. Možete ga zasladiti ako želite poboljšati okus. Možete dodati malo šećera i mlijeka u prahu, te će vas napitak na kraju podsjećati na vruću čokoladu. Stručnjaci za čaj također upozoravaju da je kod matche kvaliteta ključna. Drugim riječima, visokokvalitetna, svježa, čista matcha je skupa.

Podijeli članak