Kako pripremiti zeleni čaj i kada ga je najbolje piti?

Božanstveni napitak

Zeleni čaj od davnina je poznat, a prvi su s njegovom upotrebom počeli Kinezi. U nardonoj medicini vjerovalo se oduvijek da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti, pa je korišten za glavobolju, zubobolju, za psihička oboljenja poput depresije...

Kako pripremiti zeleni čaj i kada ga je najbolje piti?

Zbog svojih sastojaka zeleni čaj je garancija za bolji i zdraviji život i zbog toga je toliko popularan i korišten u cijelom svijetu. Naravno, period kada se primičemo zimi i sama zima najidealnija su doba za konzumiranje čajeva.

Prema otkriću znanstvenika, čak preko 300 sastavnica otkriveno je u zelenom čaju i većina njih sadrže ljekovita svojstva.

Zemlje u kojima se pije zeleni čaj, a to je i dokazano, postoje manji broj osoba sa srčanim bolestima i manje karcinoma. Osim toga, zeleni čaj može da bude koristan u liječenju dijabetesa tipa 2 te snižava razinu šećera u krvi.

Takođe, određene studije pokazale su da zeleni čaj snižava holesterol za razliku od kafe koja podiže nivo holsterola. Ovaj sjajni napitak čak pomaže u spriječavanju karijesa i unistava bakterije koje izazivaju neugodan zadah iz usta. Upravo zbog toga danas postoje zubne paste sa sastojcima iz zelenog čaja, koji nam pomaže i da podignemo svakodnevno raspoloženje. Zar postoji potreba da se uopšte zapitamo trebamo li da konzumiramo zeleni čaj? Ne postoji!

Pijte tek pripremljen čaj

No, kada ga je i kako najbolje piti? Kao i većina čajeva, zeleni čaj se ne smije pripremati s kipućom vodom već vodom zagrijanom na 60 do 70 Celzijevih stepeni, malo prije nego li proključa. Najbolje je piti tek pripremljen čak koji je ostojao između tri do pet minuta. Važno je napomenuti da je potrebno dobro promiješati isti kako bi se aktivirao što veći broj njegovih sastojaka i slobodno si dajte malo vremena da ga dobro promiješate prije samog konzumiranja.

Neki miješaju s mlijekom, ali to nije preporučljivo. Zeleni čaj je bolje piti s malo limuna jer velike količine čaja mogu da zaustave upijanje željeza iz voća i povrća, dok C vitamin to spriječava.

Ako se pitate kada ga je najbolje piti, postoji nekoliko "tajminga". Korisno je da se pije uz treninge jer uzbrava sam oporavak i smanjuje stres, te pomaže da budete hidrirani. Postoji način da se pije i kao hladan odnosno kao ledeni čaj, što donosi mogućnost osvježavanja.

Zeleni čaj je odlična zamjena za jutarnju kafu jer povećava psihofizičku energiju zbog polifenola i duže će vas održavati aktivnima, ali nije poželjno popiti više od 2-3 šoljice na dan. Svakako ga izbjegavajte piti pred spavanje jer sadrži visok udio kofeina, dok bi ga trudnice trebale izbjegavati.

Priprema čaja:

- Koristiti jednu vrećicu čaja (2-4 grama) po šoljici
- Zagrijati vodu
- Kada voda zakipi, pustite 3 minute da se ona ohladi ili dodajte u kipuću i mlao hladne vode
- Ubaciti vrećicu i neka stoji u vodi 2-3 minuta
- Izvadite vrećicu, a po želji možete da dodate limun i med.

Postoji li nešto negativno što donosi sa sobom konzumiranje zelenog čaja?

Iako se smatra sigurnim za svakodnevnu upotrebu, kod nekih ljudi može da izazove bolove u trbuhu i zatvor, a ako uzima u velikom dozama ili dugo vremena, moguće je da izazove nesanicu, zbunjenost, vrtoglavicu, povraćanje, mučninu, proljev...

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak