Zaštita od slobodnih radikala: Važnost vitamina E za tijelo

Koristan antioksidans u tijelu

Vitamin E je antioksidans koji može zaštititi ćelije vašeg tijela od oštećenja.

Ovo je esencijalni hranjivi sastojak koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. Dostupan je i kao dodatak ishrani, te je topiv u mastima - što znači da ga tijelo može pohranjivati i koristiti po potrebi.

Proces oksidacije ili ubrzanog starenja odvija se u vašem tijelu kada su ćelije izložene molekulama koji se nazivaju slobodnim radikalima. Slobodni radikali slabe i razgrađuju zdrave ćelije, te mogu doprinijeti srčanim bolestima i raku. Ove molekule nastaju kao rezultat normalnih tjelesnih procesa. Oni uzrokuju štetu koja skraćuje život vašim ćelijama. Vitamin E je moćan antioksidans koji može pomoći u smanjenju oštećenja slobodnih radikala, te usporiti proces starenja vaših ćelija.

Slobodni radikali se povećavaju ako smo izloženi zagađenom zraku, ako pušimo, ako provodimo previše vremena izloženi ultraljubičastim zrakama i slično, a vitamin E može pomoći u popravljanju oštećenja ćelija.

Dodaci

Iako su male šanse da pretjerate s unosom vitamina E kada ga unosite putem ishrane, uzimanje previše dodataka može izazvati ozbiljne nuspojave. Jedna od ozbiljnijih je povećan rizik od moždanog udara.

Načini da dobijete vitamin E putem ishrane:

Jedite namirnice poput sjemenki suncokreta, lješnjaka, kikirikija, badema, špinata, brokula, kivija, manga i paradajza. Napravite ukusnu salatu i u nju dodajte zdrave orašaste plodove kako biste povećali unos ovog važnog vitamina.

Podijeli članak