Šta grickati prije spavanja?

Namirnice koje poboljšavaju kvalitetu sna

Kvalitetan san je važan za naše cjelokupno zdravlje, te može smanjiti rizik od mnogih opasnih stanja i bolesti. Postoje određene strategije koje mogu biti korisne za postizanje kvalitetnog sna, a ishrana je jedna od glavnih.

Određene namirnice mogu nam pomoći da bolje spavamo, dok druge mogu uzrokovati često buđenje tokom noći i ostale probleme. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko zdravih namirnica koje možete grickati prije spavanja kako biste poboljšali zdravlje i kvalitet sna:

Puretina

Puretina je ukusna i izuzetno hranjiva. Bogata je proteinima, koji su važni za održavanje mišića jakim i za regulisanje apetita. Puretina je izvor vitamina i minerala poput fosfora i riboflavina, te je i odličan izvor selena. Proteini u puretini nam pomažu da se osjećamo umorno, stoga je korisno konzumirati ovu namirnicu prije odlaska u krevet.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je koristan za zdravlje na mnoge načine. Poznat je po sadržaju flavona - antioksidansa koji smanjuju upalu koja može dovesti do hroničnih bolesti, poput raka i bolesti srca. Pijenje čaja od kamilice može ojačati imunitet, smanjiti anksioznost i depresiju, te poboljšati zdravlje kože. Pored toga, čaj od kamilice ima jedinstvena svojstva koja poboljšavaju kvalitet spavanja, te je poznato da pijenje ovog čaja pomaže da se opustimo.

Bademi

Bademi su odličan izvor mnogih hranjivih sastojaka, te su bogati fosforom i riboflavinom. Grickanje badema pomaže u smanjenju rizika od nekoliko hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. To je zahvaljujući zdravim mononezasićenim mastima, vlaknima i antioksidantima u bademima. Antioksidantni mogu zaštiti naše ćelije od stanja koja dovode do hroničnih bolesti. Pored toga, bademi mogu biti korisni u poboljšanju kvalitete sna, obzirom da su odličan izvor melatonina.

Kivi

Kivi je hranjiva namirnica sa samo 42 kalorije, te je izuzetno dobar izvor vitamina C. Bogat je folatima i kalijem, kao i mineralima. Koristan je za probavno zdravlje, te smanjuje upalu i holesterol. Ovi efekti su rezultat velike količine vlakana. Korisni su i za poboljšanje kvalitete spavanja, te je ovo vjerovatno jedna od najboljih namirnica koju možete jesti prije spavanja.

Sok od višnje

Sok od višnje je dobar izvor magnezija, fosfora i kalijuma. Uz to, odličan je izvor antioksidansa. Trešnje su poznate po tome što pospješuju pospanost i ublažavaju nesanicu, stoga konzumiranje soka od višnje prije spavanja može poboljšati kvalitet sna.

Masna riba

Masna riba, poput tunjevine, sardine i lososa je izuzetno zdrava. Masna riba je bogata vitaminom D i omega-3 masnim kiselinama, koje su poznate po smanjenju upale. Kombinacija ovih hranjivih sastojaka može potencijalno poboljšati kvalitet sna.

Bijela riža

Bijela riža sadrži vitamine i minerale koji su korisni za zdravlje, a konzumiranje ove namirnice prije spavanja također može poboljšati kvalitet sna. Ipak, najbolje bi bilo da je konzumirate umjereno zbog relativno manje količine vlakana i hranjivih sastojaka.

Podijeli članak