Hrana koja snižava holesterol

Namirnice za zdravo srce

Promjena ishrane može smanjiti holesterol i poboljšati kvalitet masnoća koje plutaju našom krvlju. Dodavanjem hrane koja snižava holesterol u ishranu smanjujemo rizik od začepljenja arterija.

Postoje različite namirnice koje utječu na naš holesterol. Body.ba u nastavku donosi nekoliko ukusnih izbora koje možete uključiti u ishranu ako želite smanjiti holesterol u krvi:

Zob

Prvi jednostavan korak za smanjenje holesterola je doručkovanje zobene kaše ili hladnih žitarica. Ovaj obrok vam daje 1 do 2 grama topivih vlakana. Dodajte bananu ili malo jagoda za još pola grama. Trenutne nutricionističke smjernice preporučuju unos 20 do 35 grama vlakana dnevno, a najmanje 5 do 10 grama dolazi iz topljivih vlakana.

Grah

Grah je posebno bogat topivim vlaknima. Treba vremena da ga tijelo probavi, što znači da ćete se duže osjećati sito nakon obroka. To je jedan od razloga zašto je grah korisna hrana ljudima koji pokušavaju smršati.

Orašasti plodovi

Mnoštvo studija pokazuje da je jedenje badema, oraha, kikirikija i drugih orašastih plodova dobro za srce. Jedenjem orašastih plodova svakodnevno možete smanjiti LDL holesterol za 5%. Orašasti plodovi imaju dodatne hranjive sastojke koji na druge načine štite srce.

Različito voće

Jabuke, grožđe, jagode, agrumi. Ovo je voće bogato pektinom, vrstom topivih vlakana koja snižavaju LDL. Voće nije teško uključiti u ishranu, a poznato je koliko je korisno za zdravlje. Ujutro napravite ukusni smoothie od voća ili u zobenu kašu dodajte nekoliko borovnica i jagoda kako biste zaštitili vaše srce.

Soja

Jedenje soje i hrane od nje, poput tofua i sojinog mlijeka, nekada se smatralo snažnim načinom snižavanja holesterola. Analize pokazuju da je učinak skromniji - konzumacija 25 grama sojinih proteina dnevno može smanjiti LDL za 5% do 6%.

Masna riba

Jedenje ribe dva ili tri puta sedmično može smanjiti holesterol i pomoći zdravlju srca. Omega-3 masti smanjuju trigliceride u krvotoku, te pomažu srcu u sprječavanju pojave abnormalnih srčanih ritmova.

Podijeli članak