Zašto ne trebate vježbati sa šminkom?

Šminka u teretani? Veliko ne!

Uredu je staviti malo korektora kako bismo sakrili bubuljicu tokom treninga, ali ako idete u teretanu s full-face šminkom na licu, vaša koža će ispaštati.

Šminka pokriva površinu vaše kože i pore. Dok vježbate, proizvodite znoj i ulje koje će dodatno začepiti pore, te može dovesti do prekomjernog rasta bakterija. Ovo će stvoriti idealne uvjete za nastanak bubuljica. Ako vježbate na kraju dana, na vašem licu nije samo šminka. Tu će biti i mikročestice i zagađivači okoline koji se lijepe za vaše lice. Sve ovo u kombinaciji može začepiti pore i uzrokovati pojavu akni. Vježbanje uzrokuje širenje krvnih žila, povećava protok krvi u koži, te otvara pore. Kada znoj i bakterije zaglave ispod slojeva šminke, dolazi do začepljenja pora. Ovo također širi vaše pore i može prouzrokovati mitesere, crvenilo i neujednačen ton kože.

Kako očistiti kožu prije treninga?

S obzirom na to da nije tako jednostavno obaviti rutinu njege kože dok smo u teretani, evo nekih stvari koje možemo učiniti. Izbjegavajte gel sredstva za čišćenje koja sadrže natrijum - lauril - sulfat, te preskačite proizvode sa sastojcima poput salicilne kiseline, čak i ako je vaša koža sklona aknama.

Koristite nježnu kremastu formulu koja neće ukloniti prirodna ulja s vaše kože i ostaviti je suhom. Ako ipak više volite opcije dok ste u pokretu, nabavite krpu za uklanjanje šminke koju možete čistiti svaku noć. Možete odabrati i vlažne maramice za brzinsko čišćenje lica.

Ako planirate trening u prirodi, obavezno nanesite SPF. Kako biste izbjegli začepljenje pora, potražite laganu kremu koja se lako upija u kožu.

Podijeli članak