Želite zdravu i sjajnu kosu? Dodajte zdrave i ukusne namirnice u vašu ishranu

Zaustavite gubitak kose uz vitamine i minerale

Gubitak kose može imati brojne uzroke. To mogu biti zdravstveni problemi, svakodnevni stres ili ozbiljna stanja poput dijabetesa. Gubitak kose također može biti uzrokovan godinama.

Međutim, ponekad je uzrok gubitka kose veoma jednostavan - a to može biti vaša ishrana. Moguće je da vam nedostaje određenih hranjivih sastojaka. Body.ba vam objašnjava koji vitamini i hranjivi sastojci su važni za zdravu kosu, te u kojim namirnicama ih možete pronaći.

Vitamin A

Vitamin A je važan za vid, ali također igra bitnu ulogu u zdravlju naše kose. Osim što je neophodan za rast kose, vitamin A također sudjeluje u proizvodnji sebuma - masne tvari koja održava vlasište hidratiziranim. Paprike, mrkva, paradajz, mango, avokado i papaja su odlični izvori.

Vitamin B

Svi vitamini B skupine su važni za rast kose, ali biotin igra posebnu ulogu. Biotin pomaže u prenošenju hranjivih sastojaka kroz tijelo, a također može pomoći u prenošenju hranjivih sastojaka do vlasišta. Losos, jaja, grašak, soja, salata i gljive su namirnice koje obiluju vitaminima B skupine.

Vitamin C

Vitamin C ima antioksidativna svojstva, te može zaštiti kosu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Potreban je našem tijelu kako bismo stvarali kolagen - vitalni protein za kosu. Vitamin C se može pronaći u hrani poput narandži, mandarina, jagoda, breskvi, ananasa, grejpfrutu i slično.

Vitamin D

Vitamin D e važan za našu imunološku funkciju, te ima značajnu ulogu u rastu kose. Niske razine vitamina D su povezane s gubitkom kose u cjelini, stoga je neophodno povećati unos ovog vitamina. Namirnice bogate vitaminom D su masna riba, poput lososa i tune, a možete koristiti i dodatke ribljeg ulja.

Vitamin E

Vitamin E također ima značajna antioksidativna svojstva koja podržavaju rast kose. Već je dobro poznato da je ovo vitamin ljepote, stoga ga mnoge žene koriste u svojoj rutini uljepšavanja. Također je važan za ubrzanje rasta kose. Hrana bogata ovim vitaminom uključuje ulja poput suncokretovog, kukuruznog i maslinovog. Može se pronaći i u bademima, lješnjacima, orasima, te lisnatom zelenilu, poput blitve i kelja.

Cink

Nedostatak cinka u tijelu dovodi do gubitka kose. Ovaj mineral igra ulogu u rastu tkiva i njihovom popravljanju. Previše cinka je također povezano s gubitkom kose, stoga ne treba pretjerivati. Hrana poput sira, mahunarki, avokada, badema i različite sjemenke su bogate cinkom.

Željezo

Nedostatak željeza vodi do brojnih zdravstvenih problema, a jedno od poznatijih je anemija. Jedan od glavnih simptoma ovog stanja je gubitak kose. S obzirom na to da je željezo uključeno u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik, jasno je da igra bitnu ulogu u rastu i zdravlju kose. Jaja, lisnato zelenilo, grožđice, tamna čokolada, brokule i sušene marelice su super izvori željeza.

Podijeli članak