Sve pozitivne strane proteina iz biljaka

Zdraviji od mesnih

Skoro svi sportisti koji imaju cilj da unesu značajne količine proteina u organizam, okreću se piletini i ribi zaboravljajući pritom da mogu punu dozu proteina dobiti i iz biljaka. Ono što je zanimljivije od svega je to da biljke po nekim parametrima predstavljaju čak i bolji izbor od bijelog mesa.

Minimum zasićenih masti

Dobro je poznata povezanost zasićenih masnih kiselina u ishrani i kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze. Ishrana bogata mesom, mliječnim proizvodima i jajima također je bogata i zasićenim masnim kiselinama. S druge strane, ishrana koja se temelji na biljnom svijetu bogata je dobrim, nezasićenim masnim kiselinama (jezgra i sjemenke) koje su zdrave za srce.

Bez antibiotika i hormona rasta

Moderna mesna industrija prodaje sve osim čistog mesa. Najnoviji trend nakon antibiotika, antidepresiva i hormona rasta su infuzije soli koje piletini daju dodatnu sočnost uz 400% više soli.

Alkalizirajte tijelo

Za razliku od mesa koje je formirano u kiseloj sredini, biljni proteini se obično formiraju alkalno. Alkalizirati tijelo drugim riječima znači pomoći smanjenju upalnih procesa, smanjenju stresa i održavanju zdravlja kostiju.

Lako varljive

Osim proteina u biljnoj hrani postoji i pregršt vlakana koji poboljšavaju probavu. Ova vlakna su poznata kao jako važan element u sveukupnom rješavanju problema sa probavom, ali nose i druge značajne beneficije.

Veća briga za okolinu

Jednostavno je, ako uzmemo u obzir činjenicu da je meso odmah nakon automobila na listi najvećih zagađivača, možemo zaključiti da bi zemlja bila mnogo čišće mjesto ako bi se ljudi više bazirali na biljke.

Podijeli članak