Brzi savjeti za poboljšanje probave

Temeljito žvačite hranu

Probava je dio zdravlja koji se inače zanemaruje, uprkos činjenici da jako puno ljudi pati od nadutosti, smetnji u probavi, nepravilne apsorpcije hranjivih materija i slično. Ovi problemi se obično rješavaju lijekovima i brzim napicima, a u suštini potrebno je naći korijen tj. uzrok problema koji mogu biti različiti. U nastavku su neke ideje i savjeti za promjenu životnog stila kako bi značajno poboljšali probavu.

Uzroci problema sa probavom su različiti, a neki od njih su:

Emocionalni i problemi u vezi opuštanja – Ako niste opušteni, tijelo neće moći probaviti hranu na pravi način, a vi će te se naći u ozbiljnim problemima.

Nedovoljno žvakanje hrane - Drugi ključni krivac kod probavnih smetnji je kada prebrzo jedete, ne žvaćete dovoljno hranu i generalno ne uživate u njoj.

Obrađena hrana – Nije u pitanju da samo obrađena hrana može izazvati probleme, već izbjegavanje i zanemarivanje prirodnih namirnica u ishrani za poboljšanje probave.

Kombinacija velikih i malih obroka

Nekad vam se čini da jedete nešto lagano i da je to OK iako ne osjećate glad. Za one koji su bili godinama na dijeti i imali po 5-6 malih obroka na dan, svaki put kad bi se našli van svog područja bi imali problema sa probavom. Tako da imati jedan veliki obrok s vremena na vrijeme je i čak i poželjno. Sedmično se preporučuje nekoliko većih obroka, ne samo da će se riješiti probavni problemi, već će se ubrzati metabolizam i potaknuti hormoni za sagorijevanje masti. Za ovaj obrok možete imati skoro bilo šta, uslov je da je puno kalorija, ali ipak da ne bude pržena rana koja je pakao za probavni sistem. Može biti neko domaće jelo ili pak specijalitet u nekom restoranu i isključivo ih jedite kada ste gladni.

Iskoristite prirodu

Priroda majka se pobrinula da nam da i nekoliko prirodnih pomagala za probavu. Najčešće se koriste:

Gorčice – Tu spadaju stvari poput radića, gorke salate, maslina, jabukovog sirćeta i još nekih gorkih biljnih tinktura. Ovi pripravci se mogu koristiti neposredno prije obroka jer pospješuju proizvodnju probavnih sokova, opuštaju žuć i enzime iz žućnog mjehura i jetre koji pomažu razgradnju masti i proteina. Redovna konzumacija ovih pripravaka može imati ogroman uticaj kada je u pitanju poboljšanje probave.

Biljke za probavu – Ponovo, priroda je ta koja je dala mnoštvo biljaka za olakšavanje i regulisanje probave. Neke od tih biljaka su menta i komorač koje su odlične u vidu čaja poslije obroka i imaju dejstvo u vidu ublažavanja GI trakta. Također, nemojte zaboraviti i biljke u vidu dodataka hrani tj. začina kao što su ružmarin i timijan. Đumbir je također biljka koja poboljšava probavu, zagrijava želudac u toku zimskih dana. Sve biljke pomažu probavu na neki način, i to je razlog zašto se biljke i začini koriste u kulinarstvu tokom godina, a ujedno poboljšavaju i čine okus hrane puno boljim.

Relaksacija pred obrok

Jesti u pokretu i jesti na brzinu su dva ključna faktora koja najviše štete probavi. Važno je, ne samo da dobro sažvačete hranu već da generalno usporite aktivnosti neposedno prije jela.

Temeljito žvačite hranu – Ovo nije baš jednostavno za zapamtiti, ali ako se svjesno potrudite da to radite za par obroka onda će to vrmenom preći u naviku da žvaćate polako i temeljito. Ovim olakšavate posao probavnog sistema, pomažete apsorpciju hranjivih sastojaka, te razgradnju hrane.

Opustite se nakon obroka –Ako možete priuštiti sebi 5-10 minuta nakon obroka obavezno sjedite ili lezite i dišite duboko (u stomak) čime pomažete aktiviranje parasimpatičkog nervnog sistema i tako pokrećete proces probave koji se kod nekih ljudi koji jedu u pokretu često ni ne pokrene.

Nemojte se grbiti – Za probavni sitem je jako važno da popravite svoje držanje, posbeno ako sjedite za stolom i radite mnogo. Na taj način probavnom sistemu dajte prostora da normalno funkcioniše, jer loše držanje dovodi do tjeskobe u želucu i slabe probave.

Na ova tri načina možete u velikoj mjeri poboljšati probavu. Ne samo da ćete se osjećati bolje sa bilo kojom kombinacijom hrane, nego ćete rjeđe osjećati nadutost ili osjećaj da ste se prejeli. Iako je probava povezana sa metabolizmom, činjenica je da postoji niz vanjskih faktora kao ovi navedeni koje veoma lako možete uključiti u svoj život i riješiti se problema sa probavom.

Podijeli članak