Neodoljiva čokoladna pita

Ukusan desert

Čokoladno zadovoljstvo niko ne može odbiti, još manje ono koje se brzo sprema.

Potrebni sastojci:

- 300 gr mljevenog keksa

- 1 kašika kakaa

- 4 bjelanjka

- 500 ml jogurta

- 300 gr čokolade za kuhanje

- 1 kesica želatina

- lješnjaci za dekoraciju

Način pripreme:

- Mljeveni keks pomješajte sa kakaaom i bjelncima, sve dok ne dobijete homogenu smjesu. U okrugli kalup stavite smjesu i pecite je 10 minuta na 180 stepeni.

- Jogurt sipajte u jednu posudu. Rastopite čokoldu, dodajne u nju nekoliko kašika jogurta kako biste izjednačili temperaturu, pa cijelu čokoladu sipajte u posudu sa jogurtom.

- Želatin pripremite po načinu na koji je objašnjeno na kesici. Razmutite ga sa 4 kašike hladne vode, ostavite da nadođe, a zatim zagrijte i mješajte sve dok se grudvice sve ne rastope. Dodajte u to jogurt i čokoladu. 

- Prelijte preko ispečene kore svu tu smjesu i ostavite u frižider da se fino ohladi. Ukrasite ga čokoladnim prelijevom i lješnjacima.

Prijatno!

Podijeli članak