Sunčanje je kao droga, stvara ovisnost

Zanimljivosti

Sunčanje potiče stvaranje endorfina koji proizvodi osjećaj prijatnosti, a može i da olakša bol, što objašnjava zašto je teško da odolite solarijima i zašto ono iziskuje ovisnost kod ljudi. I pored stalnog apela eksperara i dokaza od rizika od prekmjernog izlaganja suncu i solarijumu, milioni ljudi širom svijeta ne mogu odoljeti osjećaju koje nam pruža sunčanje. 

Taj osjećaj čak može da preraste u ovisnosti, pa svoje djelovanje i jačina je slična ovisnosti od droge, tvrdne naučnici sa Univerziteta Harvard. Isti su objasnili da sunčanje potiče tijelo da proizvodi hormon sreće, hemijske spojeve koji proizvode osjećaj prijatnosti i umanjuju bol. 

Testiranja na životinjama su pokazala da oni mogu razviti zavinost od sunčanja u roku od šest sedmica, kao i da osjećaju neprijatne posljedice od odvikavanja, ukoliko im se to uskrati. U periodu sunčanja, količina endorfina u krvi se drastično povećava, a u nedostatku UV svjetlosti, životinje su postajale sve nervoznije i počele su da škripe zubima i da reže. 

" Čini se da smo genetski programirani da postanemo ovisni o suncu, što je uz današnje UV zračenje još veći problem koji nosi sa sobom ogromne rizike po zdravlje.", ističe autor istraživanja, profesor sa Harvarda. 

Podijeli članak