Hemikalija u svakodnevnim namirnicama

Saznajte

Veliki broj namirnica koje se nalaze u našoj svakodevnoj ishrani sadrže hemikaliju koja uzrokuje formiranje tumora, potvrdila su istraživanja. Riječ je o hemikaliji koja se zove akrilamin, a ima je u kafi, čipsu, pomfritu, krekerima i brojnoj hrani za bebe. Ovo opasno sjedinjenje nastaje pri termičkom zagrijavanju tokom prženja navedenih namirnica. 

Ovoj hemikaliji najviše su izložena djeca zbog male tjelesne težine. Opasnost od akrilamida sada je potvrdila i EFSA (European Food Safety Authority), koja je već počela da predlaže nove zakone u kojima će biti predmet nadzor prehrambrene indusrije, prenosi Daily Mail. 

U Velikoj Britaniji, proizvođači hrane su već sada pod velikim pritiskom da promjene način prerađivanja hrane i da uvedu nove procese uz koje će se smanjiti količina akrilamida u tim proizvodima. 

Zašto je toliko opasno ovo sjedinjenje?

"Akriamid, koji se oralno konzumira se apsorbira u gastrointestionalnom traktu i distribuira se u svim vitalim organima, pa se tako i metabolizira. Tako nastaje glicidamin koji uzrokuje genetsku mutaciju i tumore, koje smo mogli uočiti kod laboratorijskih životinja.", objašnjava doktorica koje je na čelu Komiteta EFSA koji se bavi istraživanjem akrilamida. 

Podijeli članak