Namirnice koje slabe imunološki sistem čovjeka

One rade protiv nas

Kada je u pitanju imunološki sistem koji je inače zadužen za borbu protiv raznih napasti na ljudsko zdravlje, obično smo svi u prilici čitati o namirnicama koje ga osnažuju. S druge strane, malo ko se bavi pitanjem namirnica koje oslabljuju i uništavaju ovaj naš odbrambeni sistem.

Zbog toga, donosimo vam niz preporuka, odnosno otkrivamo vam niz namirnica čiji bi unos svako od nas trebao smanjiti posebno u periodima sezona gripa i prehlada.

1. Šećer

Namirnica za koju se zna da donosi daleko više lošeg nego dobrog u organizam, prema tvrdnjama ljekara dokazano smanjuje sposobnost borbe bijelih krvnih zrnca protiv virusa i bakterija, ukoliko se nalazi u krvi u znatnijem nivou.

2. Bijeli hljeb i ostali jednostavni ugljikohidrati

Među namirnice iz ove grupe spada i sam šećer, a u ovom slučaju su sve zajedno problematične jer se zna da unos jednostavnih ugljikohidrata povećava nivo šećera u krvi, što nas opet vraća na pasus iznad posvećen samom šećeru i njegovim uticajima na bijela krvna zrnca.

3. Alkohol

Za alkohol je od ranije poznato da oštećuje imunološki sistem, ometa sposobnost antitijela da se brane od infekcija te da čak dovodi i do povećane osjetljivosti na određene bolesti. Stručnjaci tvrde da se štetnost alkohola na imunološki sistem pokazuje prilikom konzumacije tri ili više čaša/ćašića ovih pića.

Osim navedene tri namirnice, u dobroj mjeri su problematično mlijeko i mliječni proizvodi, a problem je u tome što zbog mlijeka pljuvačka postaje gušća pa opterećuje grlo, a i u kupovnim proizvodima (poput jogurta) se mogu naći velike količine šećera, najproblematičnije namirnice u ovom slučaju. Ipak, za razliku od navedenih namirnica, mlijeko odskače po svojim brojnim drugim svojstvima koja ipak pozitivno utiču na ljudski organizam.

Podijeli članak