Ovih 5 namirnica dokazano pomaže gradnju mišića

Bogatstvo proteinima

Žestoki treninzi s tegovima jesu put do izgranje impozantne mišičave građe, ali samo ako su snažno potpomognuti kvalitetnom ishranom. Štaviše, stručnjaci će reći da iza uspjeha i dobre fizičke građe stoji udio od dvije trećine ishrane, a da se tek jedna odnosi na treninge. Za samu izgradnju mišićne mase najvažnije je baziranje na ishranu bogatu proteinima, jer upravo su oni zaslužni za rast. U ovih pet namirnica je moguće pronaći najviše proteina.

Piletina

Dobro poznata "osnovna" namirnica bodybuildera. U suštini, bijelo meso piletine ima jedan od najboljih mogućih odnos proteina i ukupne strukture, koja također sadrži jako malo masti. Tačnije, unosom 100 grama piletine, u prosjeku se u organizam unosi oko 21 gram proteina i tek 3 grama masti.

Riba (sve vrste)

Baš kao i piletina, i riba se smatra kraljevskom hranom za izgradnju mišića, a to što u očima velike većine ljudi piletina drži prvo mjesto među "bodybuilding namirnicama" čisto je rezultat nešto više cijene ribe u odnosu na piletinu. Pored bogatstva proteinima, ribi u korist ide i to što obiluje jako dobrim Omega-3 masnim kiselinama, pa ova kombinacija ribu svrstava među najkvalitetnije namirnice na svijetu općenito. Količina proteina u 100 grama ribe varira od vrste do vrste, a iako se uvijek radi o jako visokom udjelu, losos je šampion u tome sa svoji 22,5 grama proteina, ali i 13,4 grama masti.

Mladi sir

Još jedna od skoro pa idealnih namirnica je i mladi sir, čiji su najveći aduti skoro pa nepostojanje masnoće i istovremeno jako visoki nivo proteina koji sadrži u svojoj strukturi. Tako je konzumacijom 100 grama mladog sira moguće unijeti oko 14 grama proteina i tek 3 grama masti, zbog čega ovu vrstu sira nutricionisti i smatraju jednom od daleko najboljih namirnica za posljednji obrok u danu.

Jaja (cijela)

Legendarna namirnica koja spada među najhranjivije moguće na cijelom svijetu, a sve zbog kombinacije proteina, masti, ali i mnogih mikronutrijenata koje je također moguće unijeti u organizam jedenjem jaja. U prosjeku, jedno kokošije jaje nosi 13 grama proteina i 11 grama masnoće.

Bademi

Bademi, ali i ostali orašasti plodovi jedan su od perfektnih načina utoljivanja gladi između obroka. Jako kvalitetan sastav badema, na primjer, u 100 grama nosi preko 21 gram proteina, te 11,8 grama vlakana. Uz sve to, tu su i dobre masne kiseline koje sveukupno bademe čine jednom od najpreporučljivijih namirnica.

Podijeli članak