Koja oprema je najbolja za kućnu teretanu?

Do forme u svom domu

Za dostizanje zavidne tjelesne građe uopšte nije pod moranjem to da se svaki dan odlazi u teretanu. Štaviše, postoji i cijeli niz dobrih, alternativnih načina vježbanja, a velikom broju ljudi najprivlačniji je onaj u kom svoje dnevne vježbe mogu uraditi u sopstvenom domu.

U tom slučaju, zbog daleko manjih mogućnosti od onih kakve postoje u specijaliziranim ustanovama za treniranje svakog mišića na tijelu, posebnu pažnju treba usmjeriti ka najoptimalnijem izboru sprava za slaganje male kućne teretane. Važno je odabrati što jednostavnija, a istovremeno što efikasnija pomagala za vježbanje, koja pored svega ne trebaju biti glomazna i zauzimati puno prostora.

Bučice

Osnova svih tegova i najjednostavniji način pojačavanja treninga sa opterećenjima je upravo uz korištenje bučica. Ovi mali tegovi su, bez ikakve sumnje, najpraktičniji za kućnu teretanu, a jedini problem može predstavljati potreba za većima s obzirom da tijelo redovnim vježbanjem postaje jače. Postoji i varijanta sa bučicama kojima ploče nisu fiksne, te postoji mogućnost dodavanja novih težina i regulisanja prema potrebama treninga, što je najsavršenije za kućnu varijantu treninga. S bućicama, skoro da ne postoji vježba koja se može izvoditi, kao ni mišić koji se ne može pogoditi.

Šipka i ploče tegova

Glomaznija verzija tega od bučica, koji otvara neke nove mogućnosti i omogućava podizanje forme na još viši nivo. Sa šipkom i adekvatnim pločama tegova fiksiranim na nju, moguće je vježbati ne samo čuveni potisak za prsa, već i izvoditi pregibe bicepsa, čučnjeve, mrtva dizanja i drugo.

Montažno vratilo

Zgibovi spadaju među složene vježbe koje su među najvažnijima za izgradnju dobre figure, pogađaju više mišićnih grupa odjednom, a to znači bolji kvalitet treninga, maksimalnu potrošnju kalorija, ali i veće lučenje testosterona i hormona rasta, nego što je to moguće postići malim izolacijskim vježbama. Vratilo koje se montira na štok vrata može biti jako koristan elemenat kućne teretane i svakako jedno od preporučenih pomagala. Sve što treba je obratiti pažnju na kvalitet i mogućnost montaže na željenu vrstu vrata, jer loš izbor može rezultirati padom, pa i ozbiljnim povredama.

Benč klupa

Benč klupa je nešto bez čega "old school" vježbači ne žele da zamisle teretanu, iako postoji toliko mnogo sprava koje su osmišljene baš za vježbanje pectoralisa, ili mišića prsa. Uz benč klupu je tek moguće iskoristiti puni potencijal ranije spomenute šipke i tegova, a ukoliko se nabavi ona kod koje se ugao može štimati, tada je moguće izvoditi ne samo potisak sa ravnog benča i razvlačenja, nego i potisak sa kosog benča, vojničkog potiska za ramena, a kod nekih čak i kontra-kosog za donji dio prsa. 

Kettlebell

Modernizovana vrsta bučice koja je otvorila mnogobrojne nove mogućnosti vježbanja. U suštini, kettlebell služi za kombinaciju različitih pokreta s kojima je moguće itekako dobro poboljšati nivo snage i kondicije. Kao i standardne bučice, i za kettlebell se može reći kako skoro pa ne postoji mišić koji ne se ne može vježbati uz ovu vrstu tega, a sve što treba je pronaći način kako. Za to može poslužiti jedan od stotina videosnimaka objavljenih na servisima poput YouTubea i sličnih.

Podijeli članak