Pet složenih vježbi koje se ne smiju preskakati

Za dokazani napredak

Vježbe koje se fokusiraju na više mišićnih grupa, zglobova, tetiva i ligamenata, nazivaju se složenim vježbama. Izvođenjem ovakvih vježbi, omogućava se jačanje kako gornjeg, tako i donjeg dijela tijela. Drugim riječima, složene vježbe trebaju predstavljati centralni dio svakog treninga sa težinama.

Izvođenje složenih vježbi u praksi uopšte nije lagano, pa se upravo zbog toga početnici i često odriču istih, te posebnu pažnju daju manjim, izolacijiskim vježba, što je potpuno pogrešno. Pet složenih vježbi spada pod moranje, jer to su one koje se ne smiju preskakati ukoliko se želi napredovati.

Mrtvo dizanje

Vježba za koju se zna da je vježbači najčešće preskaču, a koja je možda i najkvalitetnija od svih s obzirom na brojnost mišića pogođenih njenim izvođenjem. Pravilno izvođenje je nešto na šta se treba obratiti ogromna pažnja, jer svako krivljenje leđa prilikom dizanja, može dovesti do fatalnih posljedica.

Benč potisak

S obzirom na to da je i početnicima prilično jasno kako se izvodi i za šta služi, o ovoj vježbi je potrebno trošiti više riječi. Sve što treba napomenuti je da se veće kilaže ne dižu bez pomoći asistenta, te da se sve vrijeme pazi na to da šake ne budu iskrivljene prilikom guranja tega, jer to nepotrebno otvara rizik od povrede zglobova.

Čučnjevi

Nažalost, mnogim ljudima se ne sviđa ideja o treniranju nogu, a posebno ne o odvajanju cijelog jednog dijela trening programa za noge. Izostavljanjem čučnjeva, kao osnovne vježbe za noge, izostavlja se napredak i na mnogobrojnim drugim, gornjim dijelovima tijela, jer čučnjevi imaju mnogo dublji učinak nego što se misli.

Izbačaj iznad glave

Jako efektivna složena vježba čije izvođenje se jako rijetko može vidjeti u teretani, a koja kombinovano pogađa i gornje i donje dijelove tijela. Najsnažnije učešće u izvođenju svakog ponavljanja imaju dojna leđa, mišići jezgre i ramena, dok su u manjoj mjeri aktivni i svi ostali mišići tijela.

Veslanje u pretklonu

Za osobe koje žele unaprijediti gornji dio tijela, vježba koja predstavlja veslanje u nagetoj pozi tijela, odličan je izbor. Ovom vježbom se prvenstveno pogađaju latissimus dorsi, ali veliki posao rade i podlaktice i ramena. Vježba se može izvoditi kako sa slobodnim tegom, tako i na posebnoj spravi, a ukoliko izbor padne na same šipku i tegove, tada se preporučuje naginjanje za nekih 45 stepeni, na više. 

Podijeli članak