Najbolje alternative za nezdravi šećer

"Bijela smrt"

Iako je široko rasprostranjen u cijelom svijetu, rafinirani šećer spada među daleko najnezdravije i najopasnije namirnice koje ljudi svakodnevno konzumiraju. Ne samo da nema nikakve nutritivne vrijednosti, već i ometa brojne metaboličke procese i štetno djeluje na zdravlje.

Naučna istraživanja su jasno pokazala da šećer povećava broj bakterija koje u tijelu uništavaju vitamine B-grupe, i ubijaju korisne mikroorganizme koji pomažu stvaranju vitamina i enzima, a doveden je i u vezu sa nastankom ćelija raka. Stoga, krajnje bi pametan potez bilo mijenjanje šećera sa nekom od mnogo zdravijih alternativa.

Med

Iako je manje-više svima poznato da med spada među najbolje namirnice koje čovjek može naći u prirodi, nije zgoreg ponoviti da ima snažna antiseptička, antibakterijska i antitoksična svojstva, te predstavlja lijek za brojne zdravstvene tegobe. Kao zaslađivač, može se odlično iskoristiti uz skoro sva jela i pića koje treba zasladiti.

Stevija

Šampion među nutricionistički opravdanim alternativama za šećer je biljka stevija. Njeni listovi sadrže čak 300 puta jači zaslađivač od šećera, a on se dobija tako što se ova biljka prvo suši, pa zatim potapa, a onda se od nje odvajaju slatki sastojci, koji su poznati kao steviol-glikozidi. Osim što ne predstavlja kalorijsko opterećenje, stevija kao zaslađivač pomaže regulisanju visokog krvnog pritiska, sprječava razmnožavanje štetnih bakterija i virusa, te se može koristiti i za borbu sa infekcijom usta, stvaranjem karijesa i drugih problema.

Agava sirup

Ljekoviti kaktus poznat kao agava, također može biti izvor fantastičnog zaslađivača. U tom slučaju se radi o soku, koji ima visok udio fruktoze, a zadrži i 5 posto inzulina, čija pozitivna svojstva na organizam je teško i nabrojati. 

Malteks - ječmeni slad

Iako je malo slabiji zaslađivač od šećera, pa njegova kašičica i pol mijenja jednu kašičicu šećera, ječmeni zaslađivač poznat kao malteks, jako je kvalitetna i zdrava alternativa za "bijelu smrt". Dobija se posebnim procesom koji omogućava očuvanje hranjivih svojstava, tako da na kraju sadrži ne samo kvalitetne složene ugljikohidrate, nego i proteine, po čemu je pravi kraljevski zaslađivač. Uz sve to, sadrži i niz važnih mikronutrijenata kakvi su vitamini A, B i E, te minerale poput kalija, fosfora, natrija, magnezija i željeza.

Podijeli članak