Najveće laži i zablude o ugljikohidratima

Važni makronutrijent

Kada se govori o mnogobrojnim "kvalitetnim i efikasnim" dijetama, tada nije teško shvatiti da su ugljikohidrati makronutrijent koji najčešće biva stavljen na crnu listu, te biva optužen za cijeli niz negativnih efekata na tjelesnu formu.

Međutim, takva shvatanja nose mnogo više zla nego dobrog, s obzirom na to da ugljikohidrati uz proteine predstavljaju sami vrh ishrane, i najvažniji su nutrijenti za funkcionisanje ljudskog organizma. Ovo su neke od najvećih zabluda o čuvenim UH.

Za vježbanje su bitni samo proteini, nikako ugljikohidrati

Baš suprotno! Za samo vježbanje, ugljikohidrati doslovno predstavljaju gorivo, koje se u tijelu prerađuje i šalje u mišiće u obliku glikogena. Ukoliko nema pravog goriva u organizmu, tijelo će energiju čak crpiti i iz samih mišića, što u stvari predstavlja njihovo uništavanje, a nikako napredak. Dakle, jelo pred trening, obavezno mora biti bazirano na ugljikohidratima.

Ugljikohidrati su problematični za šećer u krvi

Drugi, možda i najveći problem vezan za pogrešnu predstavu o ugljikohidratima je taj što ljudi obično ne znaju da postoje dvije vrste ugljikohidrata - jednostavni i složeni. Jednostavni zaista jesu problematični i njihov unos treba svesti na sami minimum, dok su složeni veoma pozitivni čak i za sam šećer u krvi. Vlakna i šrkob koji se u njima nalaze, daju osjećaj sitosti i regulišu šećer u krvi.

Šećer treba zamijeniti umjetnim zaslađivačima

Da jako zašećerene proizvode treba zamijeniti "dijetalnim", "light" proizvodima, ponovo će reći samo osobe koje imaju nedovoljno znanja o samoj strukturi umjetnih zaslađivača. Najgore od svega je to što su umjetni zaslađivači sve zastupljeniji, a naučna istraživanja ih čvrsto povezuju čak i sa značajnim povećanjem rizika od karcinoma. Kada je sama tjelesna forma u pitanju, istraživanje na Harvardu je pokazalo da umjetni zaslađivači praktično zbunjuju tijelo, te ono traži drugačiji unos kalorija.

Podijeli članak