Pet grešaka tokom pranja kose koje je uništavaju

Stručnjaci upozoravaju

Kako obično svi ljudi imaju naviku da ponavljaju ustaljene metode skoro svih aktivnosti, pa tako u ovom slučaju i pranje kose, stručnjaci su napravili detaljnu analizu pristupa i svih pokreta koji se obično izvode, te su složili listu najvećih grešaka koje uništavaju kosu tokom samog njenog pranja.

Pranje kose sa premalo vode

Stručnjaci se slažu u jednom, a to je da za pranje kose treba koristiti minimalnu količinu šampona s kojom je moguće oprati, a da se istovremeno koristi malo veća količina vode, koja ima niz funkcija. Osnovna je potpuno ispiranje šampona, dok se druga odnosi na natapanje same kose prije šamponiranja, što omogućava šamponu da dovoljno pjeni, te da ga se ne mora staviti na kosu u količinama većim od potrebne.

Nanošenje šampona uvijek na isto mjesto

Kada se uvijek na isto mjesto na tjemenu nanosi najveća količina šampona, upravo taj dio se najviše isušuje. Savjet je da se šampon nanese na dlanove, protrlja kako bi se stvorila pjena, pa tek onda nanese na kosu.

Prejako trljanje kose

Jedan od problema je prežustro trljanje kose i vlasišta sa šamponom, a pravi način bi bio tek da se tjeme lagano masira vrhovima prstiju, što je način izbjegavanja oštećivanja kose.

Vjernost uvijek istom šamponu

Kozmetički hemičari preporučuju mijenjanje sredstava za pranje kose svakih par mjeseci, kako bi se sačuvalo zdravlje kose i vlasišta, te da kosu treba prati najčešće svaki drugi dan.

Prevelika toplota vode

Prevruća voda u dodiru sa tjemenom, rezultira mnogo većim nivoom isušivanja, nego što je to slučaj sa mlakom vodom. Istovremeno, vruća voda djeluje razarajuće i na boju kose, pa ukoliko se želi produžiti vijek nijanse ofarbane kose, sniženje temperature vode je prvi korak koji treba napraviti.

Podijeli članak