Tri namirnice koje degradiraju nivo testosterona

Najvažniji muški hormon

Bodybuilderi i svi oni koji žele izgledati kao pravi muškarci, dobro znaju da muški polni hormon testosteron igra najvažniju ulogu u dostizanju kompletnog željenog izgleda, a to se prvenstveno odnosi na jačinu i veličini svih mišića tijela.

Zbog toga je održavanje nivoa ovog hormona za sve pripadnike jačeg spola koji nastoje na pravi način oblikovati svoje tijelo, stvar kojoj treba posvetiti ozbiljniju pažnju. Jedan od načina održavanja zadovoljavajućeg nivoa lučenja testosterona izvodi se i kroz samu ishranu, budući da su naučnici uspjeli utvrditi koje namirnice negativno utiču na njega.

Kafa

Iako se radi o namirnici koju mnogi koriste da bi podigli nivo treninga na viši nivo, kafa zapravo stvara određenu pometnju kod lučenja testosterona. Odnosi se to prvenstveno na osobe osjetljive na kofein, kojima i inače kafa podiže nivo anksioznosti i nervoze, a upravo je takva zabrinutost jedan od pokazatelja pada nivoa testosterona.

Grah

Ponovo namirnica koja se smatra odličnom za rast mišića jer je bogata proteinima i dobrim ugljikohidratima. Međutim, loša strana graha je u tome što potiče estrogen, a poznato je da ženski hormon estrogen stoji nasuprot muškog testosterona i da jedan drugog prirodno sputavaju. 

Menta/nana

Biljka od koje se pravi čuveni čaj, ali i na kojoj je baziran niz drugih namirnica, nažalost, za muškarce i nije tako pozitivna. Koliko ima značajno estrogensko dejstvo, zabilježeni su i neki recepti u alternativnoj medicini gdje se preporučuje njeno korištenje ženama koje imaju problem sa dlakama na licu.

Podijeli članak