Obnovite i ojačajte kosu na prirodan način

Biljke kao dar prirode

Kada je riječ o jačanju i poboljšavanju rasta kose, farmaceutska industrija kao odgovor ima spreman cijeli arsenal preparata koji koštaju mnogo, koji imaju veliki niz nuspojava iza sebe, a koji istovremeno nisu svi baš toliko uspješni u svom primarnom zadatku.

Zbog svega toga je možda najbolje vratiti se samoj prirodi i potražiti rješenje u nekoj od biljaka koje rastu nadomak nas, a koje pored toga što pomažu kosi, ni na kakav način ne mogu loše djelovati na vlasište i cjelokupan organizam.

Luk

Sok luka se naučno dokazao kada je svojom snagom za šest sedmica u jednom istraživanju vidljivo ojačao rast kose i smanjio njeno opadanje kod svih 20 osoba koje su uzele učešće u istraživanju. Utrljavanje soka se vršilo dva puta dnevno u pomenutom razdoblju od 6 sedmica.

Aloe vera

Dobro poznata svojstva koja potiču rast kose, još davno su otkrivena u čuvenoj biljci aloe veri. Koristi se u različitim formama, a najčešće kao ulje, a ne treba zaboraviti i da su brojni drugi preparati bazirani na ovoj biljci, također efikasni.

Ljute papričice

Da se rast kose pored direktnog uticanja na vlasište, posebno potiče kroz ishranu, dokaz je određena vrsta tretmana sa ljutim papričicama. U istraživanju u kojima su se pokazale efikasnim, papričice su konzumirane u količini od 6 mg svakoga dana, da bi se nakon pet mjeseci zabilježilo povećanje gustoće vlasi.

Podijeli članak